Защо хиперпигментацията се влошава през зимата


Защо хиперпигментацията се влошава през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Хиперпигментацията може да изглежда като летен проблем, но това не е така. Сухото време, ниските температури и намалената влажност могат да причинят сухи петна по кожата и да влошат състоянията като акне, псориазис и екзема, оставяйки зад себе си трайни тъмни следи.

За щастие, има стъпки, които всеки с подобен проблем може да предприеме, за да подобри състоянието на кожата.

Как зимата влияе на хиперпигментацията?

Кожата е първата линия на защита на организма срещу патогени. Когато времето се промени към по-студено и сухо, променя се и склонността на кожата да стане по-суха. Въздушните алергени се променят и увеличават, а ние отопляваме домовете си, което допринася за сухота и дехидратация. А сухата кожа е раздразнена кожа.

Когато кожната бариера е компрометирана, тя няма способността да задържа масла и вода. Кожата започва да сърби и това води до обриви, зачервявания и малки пъпчици. Тъй като цикълът продължава, те на свой ред водят до възпаления и хиперпигментация.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО НЕ ИЗМИЕТЕ ЛИЦЕТО СИ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ

Как да се справите?

Въпреки че много хора може да не са наясно, има начини за ефективно управление на вашата хиперпигментация през по-сухите зимни месеци.

Можете да започнете с 10% суспензия на обикновена азелаинова киселина както за хиперпигментация, така и за акне. Азелаиновата киселина се произвежда естествено от дрожди, които живеят върху кожата. Помага за подобряване сияйния вид на кожата и намаляване появата на нови петна.

Втората стъпка е да опростите рутината си. Да, звучи нелогично –вместо да нанасяте повече продукти, трябва по-малко. Завършвайте всеки ден с внимателно измиване на лицето с продукт без алкохол, а сутрин само изплакнете с вода. Колкото по-малко измиващи продукти използвате, толкова по-бързо ще изградите добра кожна бариера. Когато нанесете продукт за хидратация, нека той бъде със слънцезащитен фактор поне 30.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама