Здравословни навици за излагане на слънце


Здравословни навици за излагане на слънце
Снимка: iStock/Guliver

Обичам слънцето и вярвам, че има мощни лечебни способности. В здравословни количества, излагането на слънчева светлина повишава метаболизма, усилва имунната система, активира някои ензими в тялото, намалява стреса, подобрява настроението и помага на тялото да синтезира витамин Д. Ползите от излагането на слънце са многобройни и не трябва да се страхуваш да се възползваш от тях. А това може да бъде лесно, стига да знаеш няколко основни правила, с помощта на които да се предпазиш от негативните последици.

Ето и няколко конкретни стъпки, с които ще изградиш здравословни навици за излагане на слънце, както и списък с храни, които ще предотвратят и дори възстановят уврежданията.

Повече токсини в тялото – по-вредно влияние на слънцето

Колкото по-токсично е тялото и диетата ти, толкова по-вредно е влиянието на ултравиолетовите лъчи. Така че преди всичко се погрижи да обогатиш менюто си с храни, съдържащи антиоксиданти. Възползвай се от широкия избор сезонни зеленчуци и плодове, които ще ти доставят витамини, минерали и ензими.

Избери подходящ слънцезащитен продукт

Използвай слънцезащитни продукти върху лицето и тялото с възможно по-малко съдържание на химикали. Някои от основните съставки в традиционните слънцезащитни масла могат да увредят клетките и да ускорят процеса на стареене. Ако продуктът, който използваш в момента, съдържа бензофенон, динатриев EDTA, падимат О, оксибензон или парфюм, незабавно се отърви от него! Кожата е най-големият ти орган. Това, което слагаш върху нея, се абсорбира в тялото и кръвния поток. Това включва съставките на слънцезащитния ти лосион, както и цялата козметика. Химикалите в повечето продукти могат да се окисляват от ултравиолетовите лъчи и да създават свободни радикали, които застаряват и стимулират растежа на раковите клетки, тъй като увреждат твоето ДНК.

Избери своя лосион внимателно, като следиш списъка със съставките. Използвай лосион или масло без химикали, което съдържа цинков оксид, титанов диоксид и естествени минерали, които защитават от слънчевите лъчи.

Защита под кожата

В допълнение към съветите за грижа за кожата отвън, обръщам специално внимание на няколко храни, с които ще те защитиш от негативните странични ефекти на слънцето отвътре. В много случаи тези храни също така помагат вече нанесените щети да отшумят по-бързо.

Зеленолистни

Зеленчуци като броколи, зеле, спанак, целина, магданоз, праз, артишок и кориандър са оптимални за предотвратяване и възстановяване след слънчево изгаряне. Именно те са богати на минерали, защитни антиоксиданти и витамини. Осигури си достатъчно от тях всеки ден.

Диня (и други червени плодове)

Диня, кайсии, розов грейпфрут и домат съдържат ликопен - антиоксидант, който повишава естествената защита на кожата от свободни радикали с 35%. Идеален избор за освежаваща и хидратираща закуска на празен стомах.

Черен шоколад

Ето още една полза от какаото, която може би не знаеш – натуралното какао намаля чувствителността на кожата към слънчевите лъчи. За целта избери шоколад с високо съдържание на какао, сурово какао на прах или какаови зърна. Може да ги използваш за приготвянето на здравословни десерти.

Семена

Ленено, конопено семе и чия са добър източник на незаменими мастни киселини. Омега мастни киселини помагат за предотвратяване на слънчево изгаряне и успокояват възпалението. Освен това лесно усвоимите аминокиселини и антиоксидантите в тях „ремонтират“ повредените клетки на кожата, като помагат за бързото възстановяване след излагане на слънце.

Автор: Весела Петрова, veselapetrova.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама