5 тенденции, които видяхме на Седмица на модата в Милано


5 тенденции, които видяхме на Седмица на модата в Милано
Снимка: Getty Images

Завръщане към по-улегнала мода с акцент върху кройката и качеството, шикозна чувственост и облагороден класицизъм, украсени с някой и друг ексцентричен щрих - това бяха част от тенденциите за сезон есен-зима 2023-2024, които се откроиха на Седмицата на дамската мода в Милано.

Вижте още: Как модната индустрия влияе върху околната среда

Елегантният костюм

Италианските модни къщи явно "заточиха" в гардероба спортната или уличната мода в полза на костюмите с класически, елегантни кройки, ушити от качествени материали. Панталоните са дълги и покриват обувките. Тенденцията за свръхразмерни сака с с широки рамене отстъпва място на вталените кройки с колан или плисета на гърба.

Dolce&Gabbana предлага костюми със сака, на моменти къси, в стил матадор, или с издължени силуети, които очертават талия на оса. "Fendi" залага на тесни сака с едноредно закопчаване, дискретни яки с ревери и умалена версия на жилетката на мъжкия костюм. При Ferragamo силуетите са вталени, вдъхновени от модата на холивудските диви от 50-те години на миналия век.

Бельо през зимата

Ефектите от климатичните промени се усетиха и на модните подиуми в Милано, с особено лежерни и разголени визии и силно присъствие на бельо насред зимата.

Лейбълът Dolce&Gabbana твърди, че е "баща" на тази тенденция, за което свидетелства корсетът, носен от един от моделите, с етикет, посочващ датата на създаването му - 1991 г. Модната къща представи колекция, издържана предимно в черно и почти изцяло съставена от корсети, сутиени и друго бельо.

При Fendi нощници се наслагват върху риза от поплин. Cavalli прави дълги хипи версии от коприна и кадифе.

Голямото космато палто

Голямото космато палто или палто с пера, в стил "йети", играе важна роля за спасяването от настинка с новите разголени тоалети.

Палтото е от синя изкуствена кожа или в стил "Круела Девил" при Gucci, с животински ефект при Cavalli, с червени пера при Dolce&Gabbana, многоцветно при Moschino. Max Mara е еталон в жанра с прочутите си удобни плюшени палта, които приканват да се увиете в тях.

Модните къщи предлагат палта в богата гама от цветове - лилаво, лимонено, перлено сиво, пламтящо червено.

Червено и черно

Ако черното присъства в изобилие, червеното се предлага във всичките му нюанси - от цинобър до бордо. В колекцията си прет-а-порте Ferrari не устоява на изкушението на емблематичното си червено, но го прави дискретно, като го поставя, например, в подплатата на тъмни палта.

При Dolce&Gabbana червеното е от главата до петите, при Ferragamo присъства в мини-рокли или като акцент върху черно. Prada залага на дързък костюм с пола от червена кожа, Fendi умело съчетава червеното с розово.

Униформи и утилитарно облекло

Prada ясно дефинира тази тенденция, която може да се превърне в пример за подражание - цяла поредица от визии заемат бялото на униформите на медицински сестри, трансформирани в дълги ризи с къси шлейфове или пелерини със старомодната строгост от Втората световна война. Плътно прилепнали офицерски ризи, съчетани с вратовръзки и панталони тип "цигара" с висока талия, придават женствена суровост на колекцията. Fendi също се "заиграва" с правилата на утилитарното облекло, съчетавайки панталони с престилки или предлагайки нов поглед към работническите сини гащеризони.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама