5 тенденции, които видяхме на Седмица на модата в Милано


5 тенденции, които видяхме на Седмица на модата в Милано
Снимка: Getty Images

Завръщане към по-улегнала мода с акцент върху кройката и качеството, шикозна чувственост и облагороден класицизъм, украсени с някой и друг ексцентричен щрих - това бяха част от тенденциите за сезон есен-зима 2023-2024, които се откроиха на Седмицата на дамската мода в Милано.

Вижте още: Как модната индустрия влияе върху околната среда

Елегантният костюм

Италианските модни къщи явно "заточиха" в гардероба спортната или уличната мода в полза на костюмите с класически, елегантни кройки, ушити от качествени материали. Панталоните са дълги и покриват обувките. Тенденцията за свръхразмерни сака с с широки рамене отстъпва място на вталените кройки с колан или плисета на гърба.

Dolce&Gabbana предлага костюми със сака, на моменти къси, в стил матадор, или с издължени силуети, които очертават талия на оса. "Fendi" залага на тесни сака с едноредно закопчаване, дискретни яки с ревери и умалена версия на жилетката на мъжкия костюм. При Ferragamo силуетите са вталени, вдъхновени от модата на холивудските диви от 50-те години на миналия век.

Бельо през зимата

Ефектите от климатичните промени се усетиха и на модните подиуми в Милано, с особено лежерни и разголени визии и силно присъствие на бельо насред зимата.

Лейбълът Dolce&Gabbana твърди, че е "баща" на тази тенденция, за което свидетелства корсетът, носен от един от моделите, с етикет, посочващ датата на създаването му - 1991 г. Модната къща представи колекция, издържана предимно в черно и почти изцяло съставена от корсети, сутиени и друго бельо.

При Fendi нощници се наслагват върху риза от поплин. Cavalli прави дълги хипи версии от коприна и кадифе.

Голямото космато палто

Голямото космато палто или палто с пера, в стил "йети", играе важна роля за спасяването от настинка с новите разголени тоалети.

Палтото е от синя изкуствена кожа или в стил "Круела Девил" при Gucci, с животински ефект при Cavalli, с червени пера при Dolce&Gabbana, многоцветно при Moschino. Max Mara е еталон в жанра с прочутите си удобни плюшени палта, които приканват да се увиете в тях.

Модните къщи предлагат палта в богата гама от цветове - лилаво, лимонено, перлено сиво, пламтящо червено.

Червено и черно

Ако черното присъства в изобилие, червеното се предлага във всичките му нюанси - от цинобър до бордо. В колекцията си прет-а-порте Ferrari не устоява на изкушението на емблематичното си червено, но го прави дискретно, като го поставя, например, в подплатата на тъмни палта.

При Dolce&Gabbana червеното е от главата до петите, при Ferragamo присъства в мини-рокли или като акцент върху черно. Prada залага на дързък костюм с пола от червена кожа, Fendi умело съчетава червеното с розово.

Униформи и утилитарно облекло

Prada ясно дефинира тази тенденция, която може да се превърне в пример за подражание - цяла поредица от визии заемат бялото на униформите на медицински сестри, трансформирани в дълги ризи с къси шлейфове или пелерини със старомодната строгост от Втората световна война. Плътно прилепнали офицерски ризи, съчетани с вратовръзки и панталони тип "цигара" с висока талия, придават женствена суровост на колекцията. Fendi също се "заиграва" с правилата на утилитарното облекло, съчетавайки панталони с престилки или предлагайки нов поглед към работническите сини гащеризони.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама