Ханфу: Трендът, по който всички китайци са луди (СНИМКИ)


Ханфу: Трендът, по който всички китайци са луди (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Тенденциите се менят по-бързо от годишните сезони, но по всичко личи, че един тренд, популярен в Китай, набира бясна скорост. Става дума за Ханфу модата, която се забелязва сред все повече млади хора. 

„Преди повече от десетилетие модата Ханфу беше неясна субкултура, но в днешно време съответните дейности често привличат хиляди участници“, казва Лю Сян, организаторка на събития.

Възползвайки се от нарастващата популярност на социалните медии и увлечението по традиционната култура, Ханфу - традиционен стил на облекло, носен от народа хан - отново бе изведен на преден план от нова вълна млади китайски почитатели, сред които и Лю.

Родената през 80-те години на миналия век Лю е и съосновател на общност за Ханфу култура в Пекин, наречена „Хуа Ян Хуей“.

Общността е създадена през 2011 г. в унисон с движението за възраждане на Ханфу, възникнало в резултат на желанието за изразяване на националната идентичност и нарастващото културно самочувствие. Оттогава Лю работи като доброволец в подкрепа на групата.

„Страстта ми към Ханфу дойде от две мои приятелки, които са почитателки на традиционното китайско облекло“, казва Лю. Интересът ѝ нараства, когато научава повече за културата, която стои зад него и се сдобива с първия си костюм Ханфу.

Първоначално хората, облечени в Ханфу на обществени места, понякога били посрещани с насмешка, а доста от минувачите ги питали за стила им на обличане, разказва Лю.

Все повече млади хора обаче носят адаптирано Ханфу, тъй като вярват, че това е най-добрият начин да се запази традицията и да се адаптира към съвременния живот.

Ян Кунин е родена през 90-те години на ХХ век и работи в сектора на връзките с обществеността. Тя обича да споделя любовта си към Ханфу онлайн. Открива акаунт в платформата за споделяне на видеоклипове „Билибили“ и публикува видеоклипове, в които е облечена в облекло Ханфу.

В канала ѝ се изсипват хиляди коментари и харесвания, тъй като зрителите намират видеоклиповете ѝ за атрактивни и креативни - съчетават традиционната култура с модерни танцови движения.

„Социалните медии направиха културата Ханфу популярна в Китай и в чужбина“, казва Лю. „Традиционната култура няма национални или етнически граници“, добавя тя.

Съобразителни компании и фабрики също усещат огромния потенциал на индустриите, свързани с Ханфу.

Град в Хъцзе в окръг Цаосян на източната китайска провинция Шандун е един от основните центрове за производство на артикули Ханфу, който обединява над 2000 предприятия нагоре и надолу по веригата и създава работни места за близо 100 000 души. Над 600 предприятия за изработка на облекло имат собствен дизайн с права на интелектуална собственост.

В допълнение към местните клиенти, множество компании в Цаосян съобщават за рязък ръст на чуждестранните поръчки през тази година.

Ян има колекция от около 30 комплекта облекло Ханфу за различни сезони и поводи. Тя казва, че клиентите вече имат голям избор при избора на Ханфу, вариращ от икономични до висококачествени колекции.

Според изследователската компания „айМедиа рисърч“ пазарът на Ханфу в Китай достига 12,54 млрд. юана (около 1,81 млрд. щатски долара) през 2022 г. и вероятно ще нарасне до 19,11 млрд. юана през 2025 г.

Братовчедката на Ян, Лу Съцин, която работи в консултантска агенция, казва: „Работата ми изисква да съм в крак с най-новите промени на пазара, а опитът ми с културата Ханфу и свързания с нея бизнес ми помага да разбера по-добре нагласите на потребителите“.

Тъй като Китай допълнително оптимизира мерките си за превенция и контрол на КОВИД, възстановяването на културната и туристическата индустрия отбеляза бърз подем. Ян заяви, че очаква с нетърпение да участва в повече офлайн събития на тема Ханфу тази година в Пекин.

„За любителите на ханфу като мен ще бъде удовлетворяващо преживяване провеждането на събития в Забранения град и други исторически дворци в столицата“, каза Ян.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама