6-те най-емблематични чанти и тяхната история


6-те най-емблематични чанти и тяхната история
Снимка: iStock

Ако обичате чантите, също като нас, то значи сте наясно, че освен много стил и класа, те крият и огромна история. През 90-те години са създадени “baguette” на Fendi и “saddle” на Dior, но последователите им са лоялни и до ден днешен това са едни от най-търсените модели на модните къщи. Съвсем наскоро цветните чанти “Re-Issue” на Prada, както и чантите “Diana” на Gucci възвърнаха популярността си и отново намериха своя култов статус. Ето интересните истории, които стоят зад някои от най-емблематичните аксесоари, които виждате в Instagram ежедневно.

5-ТЕ НАЙ-ЕМБЛЕМАТИЧНИ ПАРФЮМИ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Dior, The Saddle

Заслугата за тази иконична чанта е на Джон Галиано, който я създава през 1999 година като част от колекцията на Dior през пролетта на 2000. Това е дамска чанта, проектирана за отбелязване на новото хилядолетие. Стилът скоро се разпространява извън представите дори на Галиано и самата Кари Брадшоу носи чантата в “Сексът и градът”. Определящата характеристика на чантата е нейната форма и флоралните бродерии. През 2018 манията за всичко Y2K донесе силен ренесанс за Saddle и настоящият творчески директор на Dior Мария Грация Чиури върна стила в своята колекция “Американски пачуърк” същата есен.

Dior, Lady Dior

През 1989 година Джанфранко Фере е назначен като креативен директор на модна къща Dior. Един от най-трайните му приноси към марката безспорно е чантата Lady Dior. През 1995 година Бернадет Ширак, съпругата на френския президент Жак Ширак, се обажда на Dior с молба - да се изработи чанта по поръчка, която да бъде подарена на принцеса Даяна при посещението ѝ в Париж. Полученият дизайн определено е подходящ за принцеса! Lady Dior включва черна ватирана кожа (дизайн, вдъхновен от тапицерията на столовете Наполеон III), която обвива елегантна правоъгълна форма.

Gucci, The Jackie

Подобно на вечната слава на жената, на която е кръстена, The Jackie е чанта, която никога няма да излезе от мода. През 1961 г. Gucci представи чанта в стил Hobo, която привлече окото на Джаки Кенеди. Говори се, че след като видяло снимка на Джаки Кенеди с чантата (тогава наречена Fifties Constance), Gucci бързо я преименували на The Jackie. Класическата форма разполага с много итерации в епохите на Том Форд и Фрида Джанини, но последното ѝ въплъщение идва от Микеле, който през 2021 година даде нов облик на чантата с малко повече структура, регулируема каишка и затваряне на буталото.

Louis Vuitton, The Speedy

Когато пътуванията стават все по-чести, а твърдият куфар е заменен с по-мек, Louis Vuitton реагира със своята чанта Speedy, която прави дебюта си през 1930 година с името „Express”. Изработена с восъчно платно с покритие, включващо прочутия монограм, и кожени дръжки, Speedy била гъвкава и издръжлива. Но превръщането ѝ от практична пътна чанта в луксозна дамска такава, е свързано с Одри Хепбърн, която през 1959 моли дизайнера да намали размера от 30 см на 25см. Останалото е история! Днес чантата продължава да се изработва по подобен начин, но с леки промени.

Chanel, 2.55

През февруари 1955 година Габриел Шанел представя чанта, която завинаги определя къщата Chanel, дори без лого! Външната част била изработена от ватирана вълна, вдъхновена от одеялата на седлата на конните надбягвания, които Габриел посещавала често. Сега моделът се предлага в различни кожи, а вътрешната част е в бордо - същия нюанс като униформите, които Габриел е носила в манастира. Веригите пък са препратка към ключовете на броениците на монахините. През 2005 година 2.55 е преиздадена от Карл Лагерфелд.

Hermès, The Birkin

Гранд дамата в тази класация наистина няма нужда от представяне. Тя е Birkin, кръстена на Джейн Биркин и се появява на сцената през 1984 година. В началото на 80-те г-жа Биркин се оказва до Жан-Луи Дюма (главен изпълнителен директор на Hermès) на полет на Air France от Париж до Лондон. Говори се, че след като съдържанието на нейната сламена чанта се е изсипало по време на полета, двамата се заели да проектират идеалния аксесоар на Биркин върху хартиена торба за повръщане. Изобщо не подозирали, че модната история се рисува този ден!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама