7 фрапиращи грешки при миенето на косата


7 фрапиращи грешки при миенето на косата
Снимка: iStock/Guliver

На пръв поглед рутината на миене на косата изглежда доста лесна. Но има някои грешки, които може би дори не сте предполагали, че правите. Те на свой ред могат да доведат до дехидратация на косата, цъфнали краища и дори инфекции на скалпа. Има и някои трикове, които могат тотално да променят правилата на играта, подарявайки ви красива и блестяща коса.

1. Прекалено често миете косата с шампоан

Според редица дерматолози, използването на шампоан всеки път, когато миете косата, не е необходимо. Изплакването с вода няколко пъти седмично е достатъчно, за да премахнете видимите замърсявания. Истината е, че шампоанът има чисто козметични предимства, но богатата му пяна измива и естествените масла на скалпа, което може да доведе до състояния като себорея или дерматит.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА МИЕТЕ КОСАТА СПОРЕД ТИПА Ѝ

2. Не изплаквате косата си достатъчно

Намокрете обилно косата си поне за минута преди да нанесете шампоан, защото това е най-съществената стъпка. Ако косата ви е мокра отгоре надолу, шампоанът ще се разпени по-добре и ще се разпредели по-равномерно.

3. Нанасяте балсам след шампоана

Свикнали сме първо да измиваме косата си и след това да добавяме балсам. Но обратната рутина работи по-добре за фините коси, които имат нужда от допълнително обем.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ И КАКВО НЕ, АКО БОЯДИСВАТЕ КОСАТА ТИ

4. Нанасяте шампоана върху краищата

Ако нанасяте шампоан върху корените и след това добавяте още малко върху останалата част, може да повредите краищата. Краищата обикновено са по-сухи, а измиването им с шампоан ще ги накара да изглеждат още по-изпръхнали.

5. Търкате скалпа с нокти

Енергичното почистване на скалпа може да отслаби фоликулите, да причини ожулвания и евентуални инфекции. Най-добрият начин за измиване е чрез нежен масаж с пръсти и длани.

6. Използвате гореща вода

Най-добрата температура за измиване на косата е хладката, не повече от 30 градуса. Леко топлата вода, около 32-33 градуса, помага за отваряне на фоликулите и така косата попива по-добре хидратацията. Тоест, мийте с хладка вода, по време на допълнителната грижа и хидратация качете градусите и изплакнете финално с хладка към студена вода.

7. Сресвате косата си, докато е мокра

Когато косата е мокра, тя е в най-слабото си състояние. Търкането с кърпа и дърпането с гребен не са най-доброто решение. Безопасното изсушаване включва увиване в микрофибърна кърпа и леко потупване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама