Ето кой е първият саудитски дизайнер на Седмица на висшата мода в Париж (СНИМКИ)


Ето кой е първият саудитски дизайнер на Седмица на висшата мода в Париж (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Дизайнерът Аши е първият саудитец, който ще участва на Седмицата на висшата мода в Париж, съобщи АФП. Дефилето ще бъде на 6 юли, се казва в съобщението на Френската федерация по висша мода.

"Историческо участие. Аши е първият дизайнер от региона на Персийския залив, който става част от най-престижната федерация", се казва в съобщението на студиото на Аши.

Аши е обличал кралицата на Йордания Рания, Пенелопе Крус, Даян Крюгер, Лейди Гага. Той основава модната си къща преди 17 години в Бейрут. Премества се в Париж през 2018 г. Аши определя стила си като "поетичен романтизъм".

Номинацията на Аши за присъединяване към Федерацията по висша мода е кулминацията в неговата кариера. "Това ми дава възможност да споделя с Вас кой съм", написа дизайнерът в прессъобщение.

В интервю в началото на годината дизайнерът каза пред АФП, че никога не е акцентирал върху своята националност. Причините за това са били както "срамежливост", така и фактът, че западната мода е била табу в родината му през 80-те години. "През 90-те години бях единственият саудитски дизайнер. Но никога не казвах какъв съм. Исках да гледат дрехите ми, а не мен", каза Аши.

Днес, на фона на социалните реформи в родната му страна, Аши е ментор в комисията за мода, създадена в Саудитска Арабия през 2020 г. с цел развитието на местна индустрия. "Хората се подпомагат в област, която беше забранена, докато растях. Това е емблематичен момент", каза Аши.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама