Легендарните рокли на стария Холивуд, които засенчват модерните


Легендарните рокли на стария Холивуд, които засенчват модерните
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато говорим за холивудски диви от миналото, често си спомняме Вивиан Лий, Одри Хепбърн и Мерилин Монро, облечени в елегантни рокли. Великолепните тоалети обикновено са създадени от тогавашните дизайнери на филмови компании. Всяка една от тези рокли, създадени през Златния век на Холивуд, все още буди възхищение, крие голяма история и дори има своите тайни.

Вивиан Лий, „Отнесени от вихъра”

В култовата класика „Отнесени от вихъра“ героинята на Вивиан Лий се появява на рождения ден на Ашли Уилкс в тясна рокля с дълбоко деколте, украсена с щраусови пера. Роклята е създадена от дизайнера Уолтър Планкет.

Преди честването на 75-та годишнина на филма, предизвикателната тъмночервена рокля на Скарлет се озовава в ръцете на реставраторите, защото подгъвът ѝ е разкъсан. С помощта на ултразвукова машина, пинсети и ножици те отстраняват оловните тежести от гърба на роклята, местейки ги в специално направени секции, които трябва да запазят тъканта непокътната.

Елизабет Тейлър, „Място под слънцето”

Във филма "Място под слънцето" Елизабет Тейлър играе Анджела Викърс. И въпреки че ръководството на филмовата компания не било сигурно в избора на младата актриса за главната роля, режисьорът настоял да снима Елизабет. Дизайнерка на костюмите била известната Едит Хед. „Елизабет се гордееше с тънката си талия и винаги беше готова да носи роклите си много тесни, за да постигне елегантна визия. Все още я чувам да ми казва: „По-стегнато, мис Хед, по-стегнато“, спомня си Едит. През 1952 г. филмът печели Оскар за най-добър дизайн на костюми.

Барбра Стрейзънд, „Здравей, Доли!”

Във филма „Здравей, Доли!“ Барбра Стрейзънд се появява в рокля, за която се смята, че е една от „най-скъпите рокли, правени някога за филм“. Луксозната златиста рокля, покрита с кристали Сваровски, тежала 40 килограма. Всички се чудили дали актрисата ще може да изпълни танца - Барбра се спънала два пъти в подгъва на роклята си и била настъпена два пъти от танцьорите. Тогава извикали на помощ Ирен Шараф, дизайнера на костюмите. Тя казала: „Може би, ако промените движенията, танцьорите няма да настъпват роклята. Освен това, не мисля, че Барбра ще се спъва в роклята, когато бъде завършена. И ако роклята не работи, ще бъдат направени някои промени."

Одри Хепбърн, „Римска ваканция”

Участието в този филм превърна Одри Хепбърн в модна икона - тя промени стандартите за красота. В много отношения това се дължи на дизайнерката Едит Хед, която създала тоалети за известния филм. Преди появата на „крехката актриса” в холивудския елит много момичета искали да изглеждат като диви с извивки, но спрели да следват наложените идеали и да добавят памук към сутиените си.

Рита Хейуърт, „Гилда”

Сцената от филма, където Рита Хейуърт пее песен в тясна черна рокля, се смята за един от 10-те най-добри моменти в историята на филмовата мода. Създател е холивудският дизайнер на костюми Жан Луис. Той е вдъхновен от картината „Мадам X.” Образът на героинята бил допълнен от дълги ръкавици, изработени от същата материя сатен. Снимките се състояли няколко месеца след като Рита родила дъщеря, поради което горната част на роклята е изработена от мека пластмаса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама