От Ralph Lauren се извиниха на Мексико за плагиатство


От Ralph Lauren се извиниха на Мексико за плагиатство
Снимка: Getty Images

Американската модна къща „Ralph Lauren” се извини, след като първата дама на Мексико я обвини в плагиатство на дизайни на коренното население и поиска обезщетение за местните общности.

Мексико редовно обвинява в плагиатство чуждестранни дизайнери на мотивите, бродериите и цветовете на своите общности на коренното население. Преди това са подавани жалби срещу големи марки за дрехи, включително „Zara”, „Mango” и „SHEIN”.

"Дълбоко съжаляваме за случилото се и, както винаги, сме отворени за диалог за това как можем да се справим по-добре", се казва в изявление на „Ralph Lauren”.

Обвинението дойде в четвъртък от първата дама Беатрис Гутиерес, която оглавява и комисията по културни въпроси.

"Хей, Ралф: вече разбрахме, че наистина харесваш мексикански дизайни", написа тя в публикация в Instagram.

"Въпреки това, копирайки тези дизайни, ти извършваш плагиатство, а както знаеш, плагиатството е незаконно и неморално", добави Гутиерес.

Тя публикува снимка на яке с етикет на „Ralph Lauren”, чийто дизайн, според нея, съвпада с този на мексиканските общности Контла и Салтильо.

"Поне го признайте. И се надявам, че ще компенсирате оригиналните общности, които вършат тази работа с любов, а не заради милионни печалби", каза Гутиерес, която е журналист и писател.

В изявлението на „Ralph Lauren” се казва: "Изненадани сме да научим, че този продукт се продава.

"Когато преди месеци екипът ни откри, че това е в продуктовата ни гама, издадохме строга директива за премахване на артикула от всички магазини", се казва в него.

През 2020 г. Мексико получи извинение от френската дизайнерка Изабел Маран за използването на традиционни шарки от общност на коренното население от западната част на страната.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама