Рокля тип "Прегърни ме": Една икона на 50 години (СНИМКИ)


Рокля тип "Прегърни ме": Една икона на 50 години (СНИМКИ)
Снимка: Instagram

В чест на 50-ата годишнина на роклята тип „прегърни ме“, Даян фон Фюрстенберг се зае с множество инициативи, за да отдаде почит на емблематичната рокля, която я постави на модната карта.

Вдъхновена от кръстословицата на The New York Times, фон Фюрстенберг разработи специална колекция в чест на годишнината. Дейвид Куонг, създателят на кръстословицата, работи с дизайнерката, за да създаде персонализирана кръстословица. Печатът е транспониран върху копринен шал и разбира се – рокля тип „прегърни ме“.

История на роклята

Идеята за модела започва в Италия. Даян фон Фюрстенберг работила като стажант в Manufactura Ferretti в Комо, Италия, където научила всичко за щампите от собственика Анджело Ферети. В съседство имало фабрика за производство на чорапи. С появата на чорапогащниците тази фабрика фалирала и била продадена на Ферети. Имало тръбни плетачни машини и те експериментирали с по-дебели прежди, за да създадат фланелката.

Вижте още: Роберто Кавали: Гений на максимализма, баща на леопардовия принт (СНИМКИ)

Започнали да правят тениски и да ги печатат. Фон Фюрстенберг отишла в САЩ, за да посети тогавашния си приятел Егон фон Фюрстенберг и се е срещнала с Джорджио ди Сант’Анджело и Стивън Бъроуз, които пък проектирали дрехи от трико.

„Когато се върнах в Италия, всичко, за което можех да мисля, беше „как да се върна в Америка?“ Когато пристигнах във фабриката, изведнъж си помислих „Ето една възможност“ и това реших да направя. Тогава започнах да правя първите си рокли“, спомня си фон Фюрстенберг.

Всичко започнало с горната част, която била вдъхновена от малките пуловери, които балерините носели върху пачките си. Моделът първо проработил с пола, а след това с панталон. Накрая се появила емблематичната рокля тип „прегърни ме“. На 27 години дизайнерката правеила по 25 000 рокли на седмица.

До 1976 били продадени един милион рокли и фон Фюрстенберг била представена на корицата на Newsweek. През десетилетията роклята „прегърни ме“ трупа последователи и верни фенове сред знаменитостите, които „бетонират“ нейното място на модния небосклон.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама