Седмица на модата в Лондон 2024: Бабини плетива, тийнейджърски бунт и вещици (ВИДЕО)


Седмица на модата в Лондон 2024: Бабини плетива, тийнейджърски бунт и вещици (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Днес е последният ден на Седмица на модата в Лондон, където се представят есенно-зимните колекции на плеяда от авангардни дизайнери. Ако вперим поглед към колекциите, които представиха модните гурута, ще забележим, че доминираха бабини плетива, тийнейджърски бунт, съвременни вещици. 

Един от хедлайнерите на тази Седмица на модата в Лондон - лейбълът JW Anderson, представи тоалети, сякаш взети от гардероба на баба, изработени от меки, свободно падащи плетива, допълнени от къдрави сиви перуки, носени от някои от манекенките, които дефилираха в огромната гимнастическа зала на спортния център „Сиймор“.

Вижте още: Тенденциите на 2024: Панталони с двойна талия (СНИМКИ)

Кремави и антрацитни обемни пуловери, плетени на една кука, бяха последвани от рокли от прозрачни материи, напомнящи усукани чаршафи, пристегнати с шнурове за завеси, чиито пискюли падаха върху гърдите.

Повече за другите дизайнери

Джонатан Андерсън от групата LVMH, който е и творчески директор на испанската къща Loewe, представи новите си модели пред публика от знаменитости, сред които актрисите Аса Бътърфийлд и Ашли Парк, известни съответно с ролите си в успешните сериали „Сексуално образование“ и „Емили в Париж“, както и модната икона Алекса Чънг.

По-рано през деня дизайнерката Емилия Уикстед, чиито рокли избира и принцесата на Уелс Катрин, откри бала с шоу, смесващо блестящи вечерни облекла и официални костюми.

За колекцията си стилистът Юдън Чой е бил вдъхновен от фреска, избеляла от времето върху стена на древния град Помпей, изпепелен при изригване на Везувий. Сякаш реликви от минали времена, моделите му дефилираха под музиката на роял, монтиран в средата на зала в „Хеленик сентър“ в Лондон. Дизайнерът, роден в Корея и завършил в Лондон, знае как да вдъхне модерност на голи гърбове и асиметрични рамене, прозрачни поли, обсипани със сребърни орнаменти, авиаторски качулки и рокли от меко плетиво, коприна и кадифе, в тоновете на древния град: анасон, пепел от роза, екрю или кобалт.

Вижте още: Топ 10: Най-добре облечените звезди на наградите БАФТА 2024 (СНИМКИ)

Роденият в Америка дизайнер Конър Айвс, възпитаник на престижното модно училище „Central Saint Martens“ в Лондон, иска да заклейми материалното прахосничество на съвременния свят. Спортни фланелки, вързани на раменете, щамповани с големи шарки на цветя в стила на 2000-те, наметала тип „парео“ и много „шейсетарски“ бандани дефилираха под корнизите на величествения хотел „Савой“.

Акцентирайки върху булка, размахваща слушалки с жици, дизайнерът явно иска да постави под въпрос „предметите без предназначение“, произведени и изхвърлени според прищевките на „нашето капиталистическо общество“ – така пише той в бележките, придружаващи колекцията му.

В един от най-легендарните гей клубове в Лондон - „Хевън“, дизайнерката Шинейд Гори представи колекция, вдъхновена от британския тийнейджърски живот през 2000-те. „По онова време тартанeните шарки на полите се различаваха в зависимост от училището“, спомня си дизайнерката с носталгия в уводна бележка, разпространена сред публиката.

На фона на техно музика, шумове от детска площадка и характерното звънене на телефон „Нокиа“, зелени, оранжеви и лилави шотландски карета и британското знаме се появих върху минижупи и воали, айподи бяха залепени с тиксо за слепоочията на моделите, а драг кралицата Бимини Бон Булаш сложи край на пищния ретро парад под бурни аплодисменти.

Дългоочакваната турско-британска дизайнерка Дилара Фъндъколу оформи финала с бунтовно шествие, прославящо женското тяло, в готическата атмосфера на църквата в парка Марк Стрийт Гардънс. В свят на червен и черен латекс, стегнати корсети и впита кожа, плашещи същества се скитаха, накацали върху метални обувки, под хипнотизираща техно музика.

„Те са моите вещици“, каза Дилара пред АФП няколко минути след шоуто си. Тя призна, че си е представяла „свят с нов ред, където няма граници, няма пол, няма време: нищо!“

Тоалетите на Дилара Фъндъколу спечелиха световна слава като станаха любими дрехи на модни икони като Лейди Гага, Марго Роби и Мадона.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама