Супер яке ни пази от вируси (ВИДЕО)


Супер яке ни пази от вируси (ВИДЕО)
Снимка: Instagram

Дизайнери създадоха яке, "устойчиво на болести", изработено от над 11 км медни нишки, което е и напълно водоустойчиво.

Супер дрехата, наречена Full Metal Jacket, е проектирана да убива бактерии и вируси като този, който причинява COVID-19, защото е направена от 11 км мед.

Защитното яке обаче не е евтино - цената му е 895 паунда, пише в. "Дейли Стар".

Привидно вълшебните свойства произлизат от факта, че медта е "биостатичен" метал, който е в състояние да убие бактерии и всякакви вируси, които влизат в контакт с него, твърдят производителите. От Vollebak добавят, че медната прежда или конец съставлява 65% от материала, използван в "устойчивото на болести" яке.

Съоснователят на компанията Стив Тидбол каза: "Докато навлизаме в нова ера на болести, Земята се нагрява, а пожарите и наводненията помитат отделни държави, ние сме недостатъчно подготвени като вид за скоростта, с която се случва всичко. С промяната на нормалността около нас системите ни за оцеляване трябва да се адаптират - от аварийно планиране и инфраструктура, до нашата архитектура и облекло. Устойчивостта на болести ще се превърне в изискване за дрехите в бъдеще и затова сега започваме да работим с мед."

Медта освобождава електрически заредени йони, което затруднява дишането на микробите, преди да пробие дупки във външната им мембрана и напълно да изтрие тяхното ДНК. Това не позволява на микробите да развият бъдеща резистентност.

Изследвания от САЩ и Гърция сочат, че медта може да произведе ефект, при който потенциално да намали бактериите със 70%, на до 50 см от самата мед.

"Въпреки че може да изглежда, че идва от друга планета, то е проектирано да се носи като нормално яке. И не се усеща, че носите метал - медта е вплетена в гъвкава прежда, а якето е с подплата от мек вълнен плат, така че е достатъчно удобно да се носи всеки ден", каза Тидбал.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама