Тенденции от Седмицата на модата в Милано Пролет/Лято 2024: Сдържан лукс (СНИМКИ)


Тенденции от Седмицата на модата в Милано Пролет/Лято 2024: Сдържан лукс (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Завръщането към "тихия лукс" и изненадващото присъствие на топли, почти зимни дрехи, несъвместими на пръв поглед с глобалното затопляне, са сред тенденциите за сезона пролет-лято 2024 г., които се откроиха на Седмицата на модата в Милано, предаде АФП.

Сдържан лукс е изразът, обобщаващ основната тенденция на модния сезон, който се разгръща с пълна сила след COVID-19. Налага се също и идеята, че блясъкът и максимализмът отстъпват място на дискретността, която сякаш цели да бъде вечна.

Такъв е случаят с модна къща Gucci, която направи радикална промяна от ексцентричността на Алесандро Микеле към шивашката елегантност, демонстрирана от Сабато де Сарно, поставил на първо място качеството на материалите и кройката.

За Fendi Ким Джоунс предпочита удобството и спокойната увереност, копринените или плетени поли с дължина до коляното, скромните жилетки и деликатните ретро ръкавици.

Същата тенденция се наблюдава при Ferragamo, Max Mara и други. Дизайнерът Джорджо Армани, с чието дефиле завърши в неделя Седмицата на модата в Милано, каза, че най-сетне е видял модни колекции с много нормалност в тях - нещо, към което призовава от години.

Италианските модни къщи искат хората да носят кожа - в панталони с басти при Fendi или велур при Roberto Cavalli, в поли с дължина до коляното или микро бермуди при Gucci. Модната къща я предлага също лакирана или с крокодилски или питонски принт.

Вижте още: 5 модни тенденции, с които сме готови да сe сбогуваме тази есен (СНИМКИ)

В колекцията си за Bottega Veneta Матийо Блази не се страхува да сплита кожата, да я усуква, прегъва, връзва и перфорира, докато не създаде илюзията, че е от плат. При Prada тя е състарена или украсена с перли и кристали върху рокля. При Tods кожата е част от почти всяка визия - логично за модна къща, известна с кожените си обувки.

Колекциите, представени в Милано, сякаш очакват доста по-скоро хладен сезон пролет-лято - големи палта от вълна, различни плетива, вълнени шапки при Moschino, тренчкоти при Dolce & Gabbana, но също и кожени палта, които присъстват и при Fendi.

Boss пък залага на пухенки, бомбъри, кашмирени палта.

Някои модни къщи се позиционираха в противоположния край на спектъра с бикини (Dolce & Gabbana), сутиени и лежерни рокли (Versace).

Вижте още: 4 начина да носите дънково яке тази есен (СНИМКИ)

Макар цветовата палитра също да залага на сдържаността с черно, сиво, бяло и бежово, всеки от дизайнерите е дал своя версия на зеленото, за да освежи визията - лайм при Gucci, изумрудено при Max Mara, искрящо при Armani.

На Седмицата на модата в Милано се открои и тенденция към прозрачност, макар и не прекомерна.

Roberto Cavalli се забавлява с прозрачни рокли, изобилстващи от волани, украсени с пера, растителни мотиви или точки. При Dolce & Gabbana черните тренчкоти едва покриват бельото. Джорджо Армани се заиграва с материи като тюл и органза, докато характерният за Missoni геометричен десен избледнява към прозрачност.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама