Верушка: Голата графиня, руски шпионин или емблема на 60-те?


Верушка: Голата графиня, руски шпионин или емблема на 60-те?
Снимка: Getty/Guliver Images

Навремето успехът се асоциираше с някое от следните имена - Туиги, Принс, Шер, Тупак. Историята на Верушка обаче е още по-интригуваща, защото е на косъм до това да не се случи.

Към днешна дата на 82 години, Верушка е родена през 1939 г. като Вера Графин фон Лендорф. Обременен от неудобството на съвестта, баща ѝ граф Хайнрих фон Лендорф се присъединява към германската съпротива, след като става свидетел на екзекуцията на еврейски деца. Участието му в така наречения „Заговор за убийство на Хитлер” от 20 юли в неговия щаб в Източна Прусия води до екзекуцията му.

Верушка, майка ѝ и останалите ѝ братя и сестри са настанени в лагер за децата на борците в съпротивата – оцелели след войната, но загубили всичко останало. Подобно на много следвоенни бежанци, цялото семейство обикаля из Европа в търсене на надежда и възможност, като в крайна сметка се установиха във Флоренция, където младата Верушка има скромни мечти да стане художник. Получава го наполовина, тъй като след време ще играе неразделна роля в създаването на някои от най-емблематичните образи на този период, макар и пред обектива.

МОДНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ, КОИТО ЩЕ ДОМИНИРАТ ПРЕЗ 2021

Загубата на баща ѝ е травматична, определяйки личността на Вера и повлиявайки на нейното развитие. Спомените от детството, в които се разхожда с баща си край езеро, събирайки камъчета, я карат да развие обсесия към камъните и да ги носи из цял свят. Това й докарва депресии, лечение с усмирителна риза в психиатрия и онази особена меланхолия в погледа, която Даяна Вриланд, легендарната главна редакторка на американския Vogue, по-късно ще каже, че не може да понася.

На 14 тя е вече е достигнала впечатляващия ръст от 180см и има огромни ходила. Често се спъва дори на равно и пада. Една фотографка, позната на семейството, обаче ѝ предлага да я снима в снега. И изненада - снимката е публикувана на корицата на илюстровано женско списание. Първата ѝ корица! Ще я последват още над 600, от които 11 само за Vogue.

Най-добрите фотографи чакат на опашка да я снимат: Ричард Аведон, Хелмут Нютън, Ървинг Пен, Стивън Мейзъл. Това е и епохата на Даяна Вриланд във Vogue. За разлика от другата звезда на 60-те, Туиги, Верушка не излъчва девическа крехкост. Тя е жена, стихия, която не се бои да провокира, да се преобразява. Самият Салвадор Дали рисува върху голото ѝ тяло, а когато е на върха на кариерата си взима по 10 000 долара на ден!

През обятията и леглото ѝ са минали мъже като Питър Фонда, Джак Никълсън, Уорън Бийти, Дъстин Хофман, Ал Пачино. Но голямата й любов си остава камерата. Днес любимата Верушка живее в Бруклин с доста по-младия си любовник и 8-те си котки, а всяка сутрин кара колело с развети коси и хипи кърпа на главата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама