Yves Saint Laurent и непреходността на геометричните форми


Yves Saint Laurent и непреходността на геометричните форми
Снимка: Getty Images

Изложба в Париж показва непреходната геометрична линия в дрехите на дизайнера Ив Сен Лоран, съобщи АФП. Модерността в моделите на Сен Лоран се илюстрира благодарение на трапецовидните линии, цветните призми и оптическите игри, които са резултат от противопоставянето на бялото и черното.

Изложбата се открива днес в музея "Ив Сен Лоран". Целта е да бъдат демонстрирани малко познати модели на дизайнера, каза пред АФП Елса Янсен, куратор на експозицията.

Лято 2023: 4 модни съвета за ниски момичета

Тя е част от поредицата чествания, които отбелязаха 60 години от създаването на модната къща през 2022 г. Дрехи на Ив Сен Лоран са част от колекциите на шест парижки музея, сред които са Лувъра, "Помпиду" и "Орсе".

Силуетите, показани в изложбата, са сред декора на германската скулпторка Клаудия Визер. Нейните керамични пана, огледала и фигури резонират с чистите форми на дрехите, шапките и обувките.

Преоткриваме гения на Сен Лоран и чистите форми в неговото творчество. Каним съвременните артисти да покажат своята гледна точка към неговите модели, подчертава Елса Янсен.

Работата върху геометричните форми започва от 50-те години, когато Ив Сен Лоран е творчески директор в "Кристиан Диор". Тогава той създава силуета трапец, който влиза в историята на модата. Търсенето на линия и вертикална ориентация води до официалния гащеризон през 1968 г. Гащеризонът-костюм се открива в различни вариации в множество по-късни колекции.

Ив Сен Лоран употребява цветовете по радикален начин. От 60-те години дизайнерът прави съчетания, които са почти "неестествени" за висшата мода, подчертава Серена Бюкало-Мюсли, която завежда колекциите в музея "Ив Сен Лоран". Той показва електриковосиньо, червено, доближаващо се до фуксия, жълти елементи върху черно сако. През 1965 г. Ив Сен Лоран създава бяло палто с черни линии, част от колекцията "Мондриан". Този модел е "извън времето", казва Елса Янсен. "Единственият белег на епохата, в която е създаден моделът, е фактът, че е изработен от естествена кожа."

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама