5 дрехи, които никога да НЕ носите във фитнеса


5 дрехи, които никога да НЕ носите във фитнеса
Снимка: iStock/Guliver

Сигурно сте чували максимата "Дрехите правят човека". Макар да звучи доста повърхностно и консуматорски насочено, в нея има голяма доза истина. И не става въпрос само за стилното облекло в офиса. Дрехите, които носите по време на тренировка, са ключови за успеха ви в залата. Ето какво да изключите веднага от "спортния" си гардероб.

1. Дрехи от чист памук 

Да, проучванията доказват, че 100-процентовото съдържание на памук гарантира по-малко миризма на пот, но пък има други недостатъци, които не са за пренебрегване. Най-лошото на памучните тениски и анцузи е, че попиват всяка капка пот и в един момент имате чувството, че тренирате с мокра кърпа на гърба. А колкото по-влажна е една дреха, толкова повече бактерии задържа, следствие на което може да развиете гъбична инфекция или да ви се появят досадни пъпки. 

2. Износени маратонки

Колкото по-стари са маратонките ви, толкова е по-голяма вероятността от травми. Ако подметката е деформирана или предната част е прекалено износена, това оказва невидимо влияние върху баланса и стойката на цялото тяло и не е изключено да се появят проблеми с коленете. Все пак, не случайно всички спортни обувки си има предвиден "километраж" и трябва да бъдат сменени при достигането му.

3. Обикновени сутиени

Ако обичате гърдите си, никога не носете обикновен сутиен с банели в залата. Повярвайте ни, спортните бюстиета не са маркетингов трик, а наистина необходима вещ. Освен че ще ви предпазят от деформиране и увисване, те могат да ви спестят и някоя друга болежка в гърба и раменете, за разлика от обикновените сутиени. 

4. Бижута

Тренирането с бижута изглежда доста нелепо, но и не е особено комфортно. Вдигането на тежести с пръстен, например, освен че може да навреди на кожата ви, не е изключено и да надраска самото покритие на аксесоара. Няма да коментираме колко е приятно синджирче да ви удря през лицето, докато тичате на пътеката... 

5. Твърде тесни дрехи

Клиновете и потниците от спортно трико са изключение, тъй като са специално създадени за свобода на движението. Но обикновените ластични дрехи, които изглеждат сякаш цял размер по-малки и притискат тялото ви, определено не са окей. Първо, че ограничават възможностите ви на натоварване и второ - нарушават циркулацията на кръвта, което е предпоставка за мускулни крампи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама