Анти-стрес медитация по време на коронавирус (видео)


Анти-стрес медитация по време на коронавирус (видео)
Снимка: Личен архив

Познаваме Светла Иванова като един от най-усмихнатите гласове на българската поп музика от близкото минало. През последните години мисията ѝ да кара хората да се чувстват добре се пренесе в студията по йога, където качествата ѝ на артист се разгръщат успоредно с таланта на учител.

В период, в който животът ни се случва в режим на изчакване и сме под доброволен домашен арест, за да ограничим опасността от зараза, Светла Иванова сваля нивата на стрес от новинарския поток за коронавируса с медитация. Изпълнителката на "Любов и кафе" я създава в уюта на собствения си дом като доказателство, че за да се почувстваме наистина добре ни трябват 30 минути спокойствие и желанието да се погрижим за себе си извън въртележката на битовизмите. Анти-срес медитацията включва тибетски пеещи купи, чиито звуци докосват всяка клетка в тялото и ни хармонизират.

 

В същото време Светла споделя он-лайн релаксациите за деца, която написа по време на пандемията за третата си интерактивна "Вълшебна книжка" поради нуждите за сваляне на стрес не само при възрастните. Още невлязла в печат, но вече илюстрирана от талантливата художничка Мила Попнеделева-Генова, новата ѝ интерактивна книга ще съдържа и песнички за отпускане към всяка релаксация създадени с колегата ѝ Константин Кучев, с който от половин година ръководят и съвместна детска вокална група "Светлина". Към нея освен приказните релаксации и чълшебни песнички ще има изработване на оригами, рисунки за оцветяване и йога упражнения.

Какво представляват лечебните съдове, могат ли да се ползват в домашни условия и пропорционален ли е броят им на ефекта от медитацията? Светла Иванова разказва за iWoman.bg от първо лице.

Монасите знаят най-добре

Според някои източници тибетските купи са задавали ритъма на ежедневието на монасите в Япония и Китай и са се използвали 3000г. пр.н.е. Други разказват, че пеещите купи са пренесени от Индия в Тибет по времето на историческия Буда, около 500г. пр. Христа.

Използвани в храмове и манастири за медитативни практики и лечебни цели днес са също толкова ценени и намират още по-голямо приложение в различни уелнес практики. Тяхната сила е в това - да създадат с вибрациите си перфектно състояние за дълбока медитация и да докоснат всяка клетка в тялото ти. Свързвайки се с водата в него, те я преструктурират, пречистват и хармонизират. Наричаме купите "енергийно лекарство", защото поощряват оздравяването от стресови разстройства, болка, депресия и повечето форми на дискомфорт.

От значение е звукът, е на бройката

Всеки опитен йога инструктор може да извлече максимална лечебна ползва за групата си и с 3, и с 9 купи, като те са абсолютно безвредни и за домашно ползване, където човек може да се упражни само върху една.

Пеещите съдове са с различни големина и звук и се изработени от седем различни метала: мед, желязо, калай, олово, цинк, сребро, злато и живак.

Звукът се извлича с т.нар. "пуджа" или чукче. Когато удряме с него по повърхността на купата или го допираме и завъртаме с лек ъгъл и натиск по външната страна на ръба й вдигаме звука нагоре като спирала, и той се понася в пространството и навлиза в нас като се свързва с водата в тялото ни. Усещаме го още по-дълбоко при масаж чрез допира на купата.

Силата на водата

Ако в една купа се постави вода и се завърти тя "завира", преструктурира се, но не като температура, а като вибрация. По същия начин въздейства на човешкия организъм. Той е изграден от 80% течности и звукът се свързва с тях и ги преструктурира. Тоест звукът работи с водата в тялото ни. Прониква навсякъде в организма ни и енергията започва да протича равномерно в него.

Освен като средство за по-лесна медитация те могат да се използват и за пречистване на вода, хармонизиране на пространства и дори и в неопитни ръце няма да навредят на никого, просто няма да са полезни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама