Безопасно спортуване по време на бременност


Безопасно спортуване по време на бременност
Снимка: iStock/Guliver

Спортуването по време на бременност е изключително полезно. Бременността не трябва да се възприема като болест или ограничаващо състояние. Създаването на живот определено има изисквания към организма на майката, но те не включват 9-месечен покой и липса на физическа дейност. Ето няколко полезни принципа за безопасно спортуване по време на бременност:

Ежедневната физическа дейност за 30 минути има полезно действие върху тялото на бременната жена. Разходките, туризмът, по-интензивните тренировки – какъвто и спорт да е избрала, бременната не трябва да се претоварва. Тя трябва да не изпитва силна умора, задух. Всичко, което прави, трябва да съобразено с новите лимити на тялото й и да е приятно за нея.

Появата на завиване на свят, задъхване, причерняване по време на спорт са показатели, че темпото е прекалено интензивно. Изисква се пауза за нормализиране на усещанията, след което тренировката може да продължи, но с по-бавно темпо.

Избягване на прегряването – това е свързано както с интензивни кардио тренировки, водещи до повишена телесна температура, така и с подбирането на подходящо облекло. Повишената телесна температура не е полезна за бебето.

Добра хидратация – приемането на достатъчно течности, в частност вода, е задължително условие, за да бъде една тренировка безопасна по време на бременността.

Позицията – желателно е да се избягва позиция лежане по гръб особено с напредване на бременността. Тежестта на матката и плода в нея могат да притиснат големи кръвоносни съдове и да намалят притока на кислород към бебето.

Да се избират спортни дейности, при които риска от травми са малко. За бременните много подходящи са йога, пилатес, стречинг, разходки по умерено тежки терени със леко към средно темпо и разбира се- плуване.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама
Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама