3 здравословни ползи от ездата


3 здравословни ползи от ездата
Снимка: iStock

Макар че не е толкова разпространен спорт, ездата има редица ползи за тялото и организма ни. Един час яздене ще натовари физиката ви колкото игра на тенис за същото време! Мускулните групи, използвани по време на езда, не са същите, които обичайно се засягат от повечето други спортове.

Ето и някои от най-големите ползи от ездата:

Здраво сърце

Язденето усилва сърдечния ритъм и кръвообръщението, спомагайки за по-здраво сърце. Според изследване на университета в Бристол и централната клиника в Дъблин, за десет минути езда в тръс конят извършва 100 движения в три измерения. Всяко от тях се предава на ездача, независимо дали той извършва движение или не, с цел да се запази баланса му върху седлото.

Това означава, че при по-бързо темпо на движение мускулите ви изпитват значително натоварване. Според учените е абсурдно язденето да не се счита за аеробна или кардио активност - колкото повече се стимулират мускулите ви, толкова повече кислород трябва да поемате, което по същество представлява чиста форма на упражнение. Броят калории, изразходени от 70-килограмов човек по време на езда е близо до изразходваните от същия по време на джогинг или каране на колело.

Вижте още: 3 основни ползи от практикуването на йога

Сила

Конят е едро и силно животно, ето защо ездачът му също трябва да е силен, за да може да го насочва в правилната посока и да го кара да прескача и заобикаля препятствия. Ездата отлично развива квадрицепсите и глутеуса, както и множество други мускули.

Гъвкавост

За да може добре да балансира тялото си върху коня, ездачът трябва да притежава гъвкавост. Тялото му трябва да може да следва резките движения на коня като галопирането и подскоците.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама