Физическите упражнения помагат при симптоми на тревожност


Физическите упражнения помагат при симптоми на тревожност
Снимка: iStock/Guliver

Ново изследване, публикувано в Journal of Affective Disorders, открива, че физическите упражнения — било то с ниска или висока степен на натовареност — могат значително да облекчат симптомите на тревожност. Учените проследяват 286 души със синдром на тревожност по време на редовни тренировки в рамките на 12 седмица. Те откриват, че макар и по-натоварващите упражнения да оказват по-голям ефект, по-леките също допринасят значително и облекчават симптомите на тревожност.

След като набират доброволци за своето проучване от центрове за първична медицинска помощ в Швеция, авторите им назначават на произволен принцип тренировъчен режим с ниска или висока степен на натовареност. Една тренировка трае 1 час, като неинтензивните покачват сърдечния ритъм с 60%, а на интензивните – със 75% от максимума. Има и контролна група участници, които не тренират, а само са информирани за ползите от физическата активност у дома.

След 12 седмици хората тренирали неинтензивно, са с 3,62 пъти по-висока вероятност да се чувстват по-добре и по-малко тревожни от контролната група, а трениралите по-интензивно — с 4,88 пъти. Важно е да се отбележи, че резултатите не са пропорционални при намаляване на депресията. Това значи, че упражненията могат да облекчат тревожността посредством механизъм, който не зависи от своя антидепресивен ефект.

Учените все още не знаят как точно спортът влияе на тревожността. Вероятно известна роля играе социалният контакт при груповите занимания, тъй като голяма част от доброволците са били социално изолирани и контактът с други хора може да е имал терапевтичен фект. Освен това упражненията вероятно стимулират отделянето на хормон, наречен инсулиноподобен растежен фактор I (IGF-1), който стимулира невропластичността и смекчава тревожността при лабораторни мишки.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама