Какво се случва с тялото ни, ако ходим 1 час на ден


Какво се случва с тялото ни, ако ходим 1 час на ден
Снимка: iStock

Сигурно 1 час ходене на ден ви изглежда много. Замислете се обаче колко по-изнервящо е да чакате в задръстванията 60 минути.

Днес ви предствя каратък списък на здравословните промени, които ще станат с тялото ви, ако ходите пеша всеки ден по 1 час.

Вижте още: Няма да повярвате какво прави тази 91-годишна жена (ВИДЕО)

1. Подобрявате психическото здраве

Ходенето пеша предотвратява ранното развитие на деменция и намалява риска от развиване на Алцхаймер, освен това подобрява психическото здраве, намалява стреса и високите нива на ендорфини. Отлична превенция срещу депресията.

2. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Сърцето става по-силно и изпомпва повече кръв с всеки удар. В резултат на това, човек става по-издръжлив. Някои доктори препоръчват именно ходенето пеша пред тичането, защото е много по-щадящо за сърцето, а има еднакви ползи за здравето.

3. Детоксикира организма

Ходенето пеша увеличава потока на кислород в кръвта, помага да се тренират белите дробове, както и да се елиминират токсините в организма. Това води до естествено пречистване на организма.

Вижте още: С тези упражнения ще се отървете от целулита завинаги

4. Помага при запек

60 минути ходене всеки ден може да подобри значително храносмилането и да редуцира симптоми на запек, като спомогне за регулиране на движенията на червата.

5. Помага при проблеми с кръста

Ходенето пеша допринася за по-добро кръвообращение в гръбначните структури и подобрява гъвкавостта на фигурата, което е жизненоважно за здрав гръбнак. Лекува болки в кръста и гърба.

6. Подобрява състоянието на панкреаса

В рамките на 6 месеца били изследвани хора разделени в две групи – "бягащи" и "ходещи пеша". Резултатите: при участниците в проучването от втората група се наблюдава подобрение на нивата на глюкозна толерантност, което е почти 6 пъти по-голямо (т.е. колко добре кръвната захар се абсорбира от клетките) в сравнение с групата на "бегачите".

7. Подобрява зрението

Ходенето пеша се отразява благотворно и на зрението, като редуцира очното налягане, а това намалява вероятността от глаукома.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама