Трябва ли наистина да правим по 10 000 крачки дневно?


Трябва ли наистина да правим по 10 000 крачки дневно?
Снимка: iStock/Guliver

Идеята, че всички трябва да правим по 10 000 стъпки на ден, е вкоренена в съзнанието на повечето хора, точно както идеята да спим осем часа всяка вечер или да закусваме обилно, защото закуската е най-важното хранене за деня. Но необходим ли е точно този брой крачки? Ами ако ходите само до 5000 стъпки на ден? Това брои ли се? Добрата новина е, че да, всяко движение си заслужава! В крайна сметка, ходенето…

1. Помага в борбата с килограмите

Разходките горят калории и докато броят на изгорените калории зависи от редица фактори - скорост, разстояние, тегло и т.н. - ако искате да свалите няколко килограма, разходката е чудесен старт.

2. Ви прави по-щастливи

Освен че ви помага да се чувствате по-добре физически, тази форма на упражнения може също да ви помогне да се чувствате по-добре емоционално. Проучвания, като това от университета в Небраска, показват, че редовното ходене пеша може да помогне за намаляване на тревожността, депресията и негативното настроение.

7 ПОЛЗИ ОТ СКАЧАНЕТО НА ВЪЖЕ

3. Може да намали разширените вени

Доказано е, че редовното ходене помага за намаляване на появата и болката при разширени вени.

4. Помага за храносмилането

След като хапнете обилно, не се отпускайте на дивана пред телевизора. Обикалянето на блока за 30 минути ще ви помогне да раздвижите храносмилателния тракт и да поддържате нивата на кръвната захар по-стабилни.

Но наистина ли трябва да достигнете 10 000 крачки на ден, за да извлечете всички тези предимства?

Краткият отговор е: НЕ. Според д-р Мин Лий, професор по епидемиология в Университета на Харвард, целта от 10 000 стъпки не се основава на науката, а е маркетингова стратегия. Според д-р Лий "тази цифра вероятно е възникнала като маркетингов инструмент. През 1965 г. японски бизнес, Yamasa Clock and Instrument Company, продава крачкомер, наречен Manpo-kei, което означава „10000 стъпки” на японски. Компанията е избрала този номер, защото цифрата 10 000, написана на японски, изглежда като човек, който се разхожда.”

Д-р Чан и екипът му от изследователи се заемат да разберат дали има точна цифра, към която да се стреми един човек. Изследванията им бяха публикувани миналата пролет в списанието на Американската медицинска асоциация. Те установяват, че при по-възрастните жени предприемането на едва 4 400 стъпки на ден е свързано с 41 процента по-нисък риск от смърт през периода на изследването в сравнение с жените, които са извървявали 2500 стъпки на ден или по-малко. Освен това, няма значение дали жените се разхождат в планината, или просто се движат из къщата. Разбира се, ако имате възможност, енергия и време да достигнете 10 000 крачки – това е чудесно, но не е условие за постигане на здраве.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама