Какво значи, ако детето ви ходи на пръсти


Какво значи, ако детето ви ходи на пръсти
Снимка: iStock/Guliver

Ходенето на пръсти може да бъде нормално за деца на възраст от 12 до 18 месеца, тъй като те изпробват различни позиции на краката. Като цяло ходенето на пръстите не е повод за притеснение, докато детето ви не навърши 2 години. Освен откриване на начини за придвижване, ходенето на пръсти може да остане като навик, който децата продължават да правят отново, но спират около 5-годишна възраст. Ето няколко причини детето ви да ходи на пръсти.

Ако детето ви не спира след 2-годишна възраст, може да се наложи да посетите лекар. Първо проверете краката на детето си, за да видите дали има стегнати мускули, скованост в ахилесовото сухожилие или трудности с координацията.

1. Мускулната дистрофия

Това е генетично състояние, което може да бъде диагностицирано чрез проверка на мускулите на краката. В този случай мускулите обикновено са слаби и атрофирани. Ако детето ви е проходило правилно с цяло стъпало, но в последствие е включило пръстите, това често е знак за мускулна дистрофия.

5 НЕЩА, КОИТО НИКОЙ НЕ ВИ КАЗВА ЗА РАЗВОДА

2. Аномалия на гръбначния мозък

Привързаният гръбначен мозък е нарушение от неврологично естество. Това се случва, когато гръбначният мозък е свързан с тъканта около гръбначния стълб, например в основата му. В резултат на това, когато гръбначният стълб расте, гръбначният мозък се разтяга и нервите се увреждат. Това състояние затруднява ходенето с право стъпало, защото причинява болка.

3. Просто навик

Това се случва, когато детето е абсолютно здраво, но по някаква причина просто отказва да ходи нормално и предпочита да ходи на пръсти. Може да е резултат от прост навик, а с времето този навик води до стегнати мускули на прасеца. Това състояние засяга от 5% до 12% от здравите деца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама