На фитнес по време на пандемия - опасно или не?


На фитнес по време на пандемия - опасно или не?
Снимка: Pulse Fitness & Spa

Въпреки обширния и публично достъпен набор от одобрени изследвания, фитнесите продължават грешно да се смятат за едни от най-опасните места по време на пандемия. Оказва се, че фитнес клубовете са не само по-безопасни от супермаркетите, но също така имат и положителен ефект върху психическото здраве на хората по време на текущата ситуация.

Какво показват проучванията?

Public Health England

Последните резултати относно връзката между разпространението на коронавирус и посещенията на фитнес в Англия са обобщени в доклад на Public Health England, който се базира на данни от Test and Trace. В периода 18-24 октомври 2020 са интервюирани 107 046 души, които са били диагностицирани с коронавирус.

От тях 33 233 са контактували с някого през последните 7 дни, а едва 930 от тях са посетили фитнес клуб, което е само 2.8%. Според същите официални данни забележете: баровете и ресторантите се оказват по-безопасни (7.4 %) от посещенията ни например в магазин, където процентът на заразени стига до 11.2%..

Тези данни се потвърждават и от Консултантска група на Университета в Орегон (OCG). Тяхното изследване показва, че няма никаква връзка между посещаемостта на фитнес клуб и заразяването с COVID-19.

Ето и официалните данни, представени графично:

Посещаемостта на фитнес зала в Колорадо е сравнена с броя случаи на COVID-19


Източник: OCG

 

SafeActive

Учените от изследователския център за напреднали в благосъстоянието на Шефилд Халам (AWRC) и Университета на крал Хуан Карлос в Испания също потвърждават, че фитнес залите са безопасни по време на пандемията. Мнението им се основава на резултатите от проучване на SafeActive, които показват, че в периода 25.09-27.10 над 62 милиона души са посетили фитнес зали на територията на ЕС, а средният процент на заразените е 0,78% на 100 хиляди посещения, тоест само 487 души. Проф. Роб Коупланд, директор на AWRC, казва: "Поддържането на отворени и напълно функциониращи центрове за отдих и фитнес е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието на нашите общности".

Въпреки че в Уелс мерките са все още засилени и държаватa се намира в състояние на локдаун, Елунед Морган - министър на психичното здраве, благосъстоянието и уелския език, на брифинг, провел се на 29.01.2021 г., казва: "Ние признаваме невероятната разлика, която поддържането на форма може да оказва върху психичното здраве на хората". За Уелс отварянето на фитнесите е с най-голям приоритет след отварянето на училища.

Public Health England

Експертен анализ на проучване на Public Health England показва, че затлъстяването и наднорменото тегло повишават риска от заразяване с коронавирус. Д-р Алисън Тедстоун, главен диетолог в Public Health England, казва, че отслабването носи изключителна полза за здравето и намалява възможността от заразяване с COVID-19.

Анализирайки резултатите от всички цитирани проучвания, става видимо, че няма пряка връзка между посещаването на фитнес зала и шанса за заразяване с коронавирус. Струва си да споменем и факта, че магазините могат да се посещават от хора, които евентуално имат клинични симптоми за коронавирус. При фитнес клубовете ситуацията е обратната – тези, които се чувстват зле, е малко вероятно да отидат да спортуват. По този начин потенциалното струпване на заразени хора във фитнес залите е много по-малко вероятно, отколкото на много други места, които не са повлияни от локдауните.

 

Източници:

bbc.com/news/newsbeat-54540188

ihrsa.org/improve-your-club/industry-news/university-research-gyms-are-low-risk-for-covid-transmission/

europeactive.eu/news/safeactive-study-–-preliminary-results-showing-extremely-low-levels-covid-19-risk-fitness-clubs

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама