Най-ефективните упражнения за стегнат корем


Най-ефективните упражнения за стегнат корем
Снимка: iStock

Упражненията за корем развиват и заздравяват коремната стена и мускулатурата в тази област на тялото. Въпреки това, тяхното редовно изпълняване няма да ви гарантира оформяне на плочки в случай, че имате подкожни мазнини. В този случай е задължително да комбинирате упражненията с кардио тренировки. Само така ще успеете едновременно да изчистите излишните килограми и да орелефите своя корем.

1. V-образни коремни преси

Този вид коремна преса е значително по-ефективен от стандартната, тъй като натоварва едновременно горните и долните мускули. Това е упражнение за средно напреднали трениращи. При него натоварването идва от повдигането на крайници и трупа във въздуха, докато се балансира на малка площ в кръста.

За да го изпълнявате правилно, трябва да легнете по гръб и да изпънете тялото си. След това протегнете ръце над главата и ги отпуснете назад. Повдигнете ръцете и трупа си към пръстите на краката и задръжте тялото си в тази позиция за секунда.

След това се отпуснете към начална позиция и повторете движението. Направете колкото можете повече повторения, като имайте предвид, че с времето броят ще се увеличава, тъй като тялото ви ще свикне с упражнението.

 

2. Повдигане на краката

Това упражнение за корем е също много ефикасно, защото натоварва долните коремни мускули. Има различни варианти за изпълнението му в зависимост от това къде се намирате и дали разполагате с някакъв подходящ уред.

Можете да повдигате краката си от легнало положение, от успоредка, на висилка. В залите за фитнес има специални успоредки, предназначени за това упражнение. Те са най-добрият вариант, тъй като изолират гърба и кръста.

 

3. Планк (дъска)

Това е статично упражнение за корем, което обаче натоварва цялата мускулатура и е изключително ефективно. В зависимост от това колко сте напреднали с тренировките, можете да правите различни видове планк, с различно натоварване.

Според много хора това е най-ефективното упражнение за корем, тъй като то натоварва цялото тяло. Стимулира коремната мускулатура да работи като едно цяло.

За правилното изпълнение на основния вид планк е необходимо да застанете на колене и лакти на пода. Поставете лактите точно под раменните стави и опънете назад краката си. Така ще имате 2 опорни точки по време на упражнението – лактите и пръстите на краката. Изпънете тялото си, така че да усетите напрежение в областта на корема. Бъдете внимателни да не натоварвате гръбначния си стълб. Задръжте тази позиция на тялото за максимално дълъг период от време. След това починете и повторете. Добре е да се стремите да изпълните поне 2 серии една след друга.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама