Първата жена, която ще е съдия в Шампионската лига


Първата жена, която ще е съдия в Шампионската лига
Снимка: Getty Images/Guliver

Французойката Стефани Фрапар ще стане първата жена, която получава съдийски наряд за двубой от Шампионската лига при мъжете в сряда, когато Ювентус приеме у дома Динамо Киев в Торино, потвърдиха от Европейската футболна централа УЕФА.

36-годишната вече влезе в историята като първата жена, която реферира мач от френската Лига 1, като ръководи и срещата за Суперкупата на Европа между Ливърпул и Челси през 2019. Освен това тя дебютира и в Лига Европа през октомври. Това е първият път, в който жена получава наряд за мач от най-престижния европейски клубен турнир.

Стефани Фрапар е в международния списък на реферите на FIFA от 2009 г. Тя беше описана от главния съдия на УЕФА Роберто Розети като "един от най-добрите жени съдии, не само в Европа, но и в целия свят".

Любопитното в нейната история е, че тя се отказва да играе футбол на 18-годишна възраст, тъй като се влюбва в правилата на играта. Фрапар споделя пред L'Express: "Играех футбол у дома във Вал д'Оас, но като навърших 13 години започнах да се интересувам от правилата на играта. Започнах да свиря на някои двубои и на около 18 години трябваше да избирам между футбола и съдийството".

Изглежда, че тя ни най-малко не съжалява за този избор, а дори напротив. Надява се, че нейният прогрес ще послужи за пример на всички млади дами, които мечтаят да се занимават със съдийство, но им липсва смелост.

"За мен е истинско удоволствие да покажа на младите, че е възможно. И се надявам да последват моя път. Когато ме видят на терена, да повярват, че е възможно. Преди това виждахме само мъжки рефери. Надявам се, че ще бъда вдъхновение за много други."


Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама