Страхотните ползи от колоезденето


Страхотните ползи от колоезденето
Снимка: iStock/Guliver

Колоезденето е полезно за здравето и психиката. Освен изключително тонизиращо и ободряващо, колоезденето има и редици благоприятни ефекти върху здравето:

Изгарят се около 500 калории на час.

Колоезденето тренира и укрепва сърцето и кръвоносните съдове, а също и общата издръжливост на организма. След каране на велосипед ще се изморявате по-малко на работа и ще се събуждате отпочинали.

Увеличава се количеството на вдишвания въздух, белите дробове работят на 100 процента, а когато въртите педалите на чист въздух, всеки ваш орган (и главният мозък в това число) получават заедно с кръвта хранителни вещества.

Изключително полезно е карането на колело за хората с разширени вени. Когато въртят педалите, кръвта им циркулира по-бързо и така преодоляват венозния застой, който е в основата на този здравен проблем.

Повишава се имунитетът, а с него и съпротивата срещу инфекциозните заболявания. Статистиката твърди, че при хората, които редовно карат колело, рискът през зимата да се разболеят от простуда и грип е по-нисък със 70%.

Редовното каране на колело увеличава продължителността на живот. Скорошно проучване, проведено от специалисти от Копенхаген доказва, че колелото може да увеличи живота с около 5 години.

Гледането напред и фиксирането на предмети, които са разположени далеч пред погледа, тренират очния мускул и с това намалява риска от късогледство.

Колоезденето прави великолепен масаж на бедрата и то от вътрешната страна, където мускулите най-бързо се отпускат. Заедно с това опъва портокаловата кожа и заглажда целулита, който освен със задържане на течности в тъкани е свързан и с натрупаните там токсини от обмяната. Раздвижването ги разнася и помага за по-бързото им изхвърляне от организма.

Отлично се тренира вестибуларният апарат, както и координацията.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама