Трениране на коремните мускули - митове и факти


Трениране на коремните мускули - митове и факти
Снимка: iStock/Guliver

За тренирането на коремната мускулатура, както и на всяка друга мускулна група бихте могли да откриете изобилие от информация в безкрайното пространство на Уеб портала. Съществуват различни упражнения и методики, но кои от тях са най-ефективни? Кои от тях ще ви помогнат да изградите здрава и естетически красива коремна мускулатура?

В тази статия ще обърна внимание на някои от най-разпространените заблуждения относно тренирането на коремната мускулатура и ще обясня как в действителност стоят нещата на база моя опит и лично мнение.

Мит 1. Само упражненията за корем ще стопят мазнините на въпросното място

Факт: Физиологически това е невъзможно. Нека се аргументирам с конкретен пример: Да вземем един тенисист. Ако той е десничар, то дясната му ръка логично ще е с по-добре развита мускулатура, тъй като тя понася по-голямо натоварване. Лявата ръка ще е по-малко тренирана и съответно по-слаба, но това не означава, че по нея ще има повече мазнини от дясната. Това е така, защото с упражненията мазнините се изгарят системно, според анатомичните характеристики и генетично обусловени модели на тяхното изгаряне. Оттук следва изводът, че тренирането на само една мускулна група не може да отстрани мазнините само от нея.

Мит 2. Необходими са стотици коремни преси, за да се сдобием със стегнат и релефен корем

Факт: Коремните мускули са мускули като всички останали. Ето защо не реагират по-добре на безброй повторения, отколкото да речем гърдите и бицепсите. Вие със сигурност не бихте направили повече от 12-15 повторения за бицепсите, ако искате те да увеличат обема си и да бъдат твърди. Така че, не виждам причина същият принцип да не важи и при тренирането на коремната мускулатура. Ако изпълнявате например 12-15 повторения за корема без усилие - е необходимо да смените упражнението или да добавите тежест, с която да останете в диапазона на тези повторения. В противен случай можете само да повишите издръжливостта на коремната мускулатура, но не и да увеличите нейния обем, за да стане тя „дълбока”. Обемът, именно той прави мускулите ви атлетични и красиви. И няма никакво значение за кой мускул става въпрос - дали за бицепса, гърдите или корема.

Мит 3. Заниманията с всякакъв вид спорт гарантират оптимално натоварване на коремната област

Факт: Системната и правилно структурираната тренировка за коремната мускулатура може значително да подобри вашите спортни постижения.

Мит 4. Коремът трябва да се тренира всеки ден

Факт: Ограничете тренировките за коремната мускулатура до три пъти седмично. Разбира се, предназначението на коремните мускули е повече да работят за издръжливост, отколкото да преодоляват някакви сериозни натоварвания. Основната им функция е поддържането на торса. Това означава, че те трябва да бъдат под напрежение в по-голямата част от ежедневието ви. Въпреки това, подобно на всички останали мускули и коремните се състоят от два вида мускулни влакна - бързо и бавно съкращаващи се. Първите отговарят за по-резките и кратки движения и могат да увеличават обема си под влияние на тренировките. Когато правите упражнения за коремните мускули с умерен брой повторения (12-20), работите предимно с тези влакна. След тренировка те се нуждаят от адекватно възстановяване. Затова е нужна почивка от минимум 24-48 часа.

Мит 5. За да се извае коремната мускулатура е необходимо да се правят упражнения само и единствено за нея

Факт. Това по принцип е възможно. Въпреки това обаче, фитнес тренировките провеждани под ръководството на опитен треньор и грамотно изготвен хранителен режим могат доста да съкратят пътя до постигане на целите ви. Фитнесът е един от най-добрите начини за премахване на излишното тегло и изчистване на мазнините, под които са скрити мускулите ви.

И повярвайте ми, никой не се е оплакал от излишък на мускули. Изразената мускулатура ви предава атлетичен и привлекателен външен вид. Бъдете в синхрон с тялото си, чувството е блажено!

Автор: Тони Шивачев, bodyconstructor.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама