10 причини да ядем спанак


10 причини да ядем спанак
Снимка: Thinkstock/Guliver

Пролетта е сезонът на пресния спанак, така че няма по-добро време да го включите в менюто си. Този зелен зеленчук има много ползи за организма ни и със сигурност няма да съжалявате, ако си го похапвате редовно.

1. Много хранителен

С една чаша спанак получавате почти 20% от препоръчителната дневна доза фибри и дневното количество витамини А и К, от което вашето тяло има нужда. В допълнение - магнезий, манган, листнат, протеини, калций, витамин C, витамин Е, цинк, калий и селен.

2. Нискокалоричен

В 100 гр спанак има само 7 калории, което го прави перфектен избор при спазване на диета.

3. Намалява кръвното налягане

Спанакът има високо съдържание на магнезий, който помага за понижаване на кръвното налягане.

4. Повишава имунитета

Този зеленчук укрепва имунната система, тъй като съдържа витамин А, който е ключов компонент в поддържането на добри нива на лимфоцитите (белите кръвни клетки), които защитават организма от инфекции и болести.

5. Срещу рак

В спанака има дузина отделни флавоноидни съединения, които се борят срещу коварната болест. Тези фитонутриенти неутрализират свободните радикали в тялото.

6. За здрави очи

Като цяло, тъмните листни зеленчуци съдържат няколко съществено важни фитохимикали, сред които лутеин, който помага при предотвратяването на дегенерация на макулата (увреждане на зрението). Спанакът има високо съдържание на бета-каротин, който е от голяма полза за намаляване на риска от развитие на катаракта ("старческо перде").

7. За здрава кожа

Витамин А, който се съдържа в спанака, е полезен за задържане на влагата в епидермиса, което помага при кожни проблеми като псориазис, акне и бръчки. А съща така забавя процеса на стареене и поддържа кожата мека и еластична.

8. Зарежда ни с енергия

Увеличава нивата на енергия и намалява умората. Спанакът е пълен с желязо, който е от съществено значение за производството на кислород. Освен това съдържа липоева киселина, която помага на антиоксиданти като витамини С и Е да се регенерират. Тази киселина също така регулира нивата на кръвната захар и така се предотвратява умората през деня.

9. Има противовъзпалителен ефект

Виолаксантин  и Неоксантин, които се намират в изобилие в спанака, играят важна роля в битката с възпаленията. Всеки, които има болки в ставите, със сигурност трябва да похапва този зеленчук.

10. За здраво сърце

В спанака се съдържа фолиева киселина, която е доказано важен елемент за здрава сърдечно-съдова система.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама