3 чаши чай на ден срещу остеопороза


3 чаши чай на ден срещу остеопороза
Снимка: iStock/Guliver

Пиенето на три чаши чай дневно може да намали риска от фрактури на бедрената кост с почти една трета, установи ново изследване.

Учени доказали, че елементарният навик всеки ден да пиете чай може да е силно оръжие срещу остеопорозата, заболяване, при което костите стават крехки и чупливи.

Ефектът се крие в съдържанието на флавоноиди в черния чай, които могат да забавят застаряването на населението и да предпазят от отслабване на костите.

В продължение на години, учените са подозирали, че тези антиоксидантни химикали помагат за намаляване на риска от сериозни болести като рак и сърдечни заболявания. Но най-новите тестове показват, че пиенето на чай предпазва костите по време на процеса на стареене.

Една от всеки три жени и един от 12 мъже във Великобритания развива остеопороза в някакъв момент от живота си. Болестта вече засяга около три милиона души. Най-застрашени са жените, които пушат, пият и имат наследствена предразположеност.

Но диетата също е от решаващо значение - лошите хранителни навици на младини са решаващи за развитието на болестта в по-късен етап от живота.

Резултатите показват още, че тези жени, които пият три или повече чаши чай всеки ден са с 30 на сто по-малко вероятно да развият остеопороза от тези, които пият само по една чаша чай. Всяка чаша чай намалява риска от фрактура с 9%.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама