3 доказани ползи от етеричното масло от чаено дърво


 3 доказани ползи от етеричното масло от чаено дърво
Снимка: iStock/Guliver

Етеричното масло от чаено дърво има не просто приятен аромат. То е повече от полезно за човешката кожа. Много хора го ползват като алтернатива на конвенционалните лечения на акне, гъбични инфекции и дерматити. Прилага се безопасно за почти всички състояния, засягащи ноктите и косата. Познаваме го още и като част от съдържанието на парфюми, козметика и продукти за дезинфекция. Но също и в средства против насекоми и вода за плакнене на зъбите и устата. Когато се прилага локално, то подобрява и цялостния външен вид на кожата. 

Можете свободно да си закупите етерично масло от чаено дърво от всяка голяма верига аптеки. Или пък внимателно да подберете средство за възстановяване на дермата след претърпяна гъбична инфекция по кожата и ноктите на краката. Съвременният пазар вече предлага достатъчно много такива. Пример за препарат с изключително добри клиентски отзиви по онлайн форумите е кремът FungaFix. 

Мога ли да прилагам етеричното масло от чаено дърво на акне или гъбички по кожата? Кои са основните ползи от него? Как работи? Има ли странични ефекти? Мога ли да забъркам домашна маска за почистване на дермата с него? 

Научете 3-те основни ползи от етеричното масло от чаено дърво за кожата, изчитайки статията по-долу докрай! 

Какво представлява етеричното масло от чаено дърво?

Маслото от чаено дърво се добива чрез парна дестилация на Melaleuca alternifolia. Това е растение, чиято родина е далечна Австралия. В исторически план листата са били използвани като заместител на чай. От там идва и името му. Частта, използвана с терапевтична и възстановяваща дермата цел, е маслото, извлечено от листата.

Етеричното масло от чаено дърво - понякога наричано още масло от мелалеука - може да се ползва успешно и за дезинфекция. Особено на отворени рани. Както и при кожа, претърпяла онихомикоза. То се прилага локално или да се добавя към лосиони и продукти за кожа. Бързото му и ефикасно действие е една от причините да присъства в редица продукти за почистване на дермата.

Ето и някои любопитни факти за маслото от чаено дърво:

  • Маслото от чаено дърво съдържа редица съединения, включително терпинен-4, за които е доказано, че убиват определени бактерии, вируси и гъбички.
  •  Помага в борбата с микробите.
  • То е ценен природен лек за лечение на бактериални и гъбични състояния на кожата, предотвратяване на инфекция и по-бързото заздравяване на рани.
  • Няма никакви странични ефекти, освен ако нямате алергия към него.

Бърза рецепта срещу акне с масло от чаено дърво:

Mаслото от чаено дърво е популярен избор за лечение на акне поради своите мощни и потентни противовъзпалителни и антимикробни свойства. Счита се, че успокоява зачервяването, подуването и възпалението. Може дори да помогне за предотвратяване и да премахне белезите от акне, правейки дермата по-нежна, свежа и чиста на външен вид.

Забъркайте лесно домашна маска срещу акне с етерично масло от чаено дърво:

* Разредете 3 капки масло от чаено дърво в 2 капки от билката хамамелис.

* Използвайте го като тонер през целия ден.

Можете да го прилагате и за измиване на лицето, овлажнител и точково третиране на дермата.

А ето и 3-те основни ползи за тялото и кожата от маслото от чаено дърво:

#1. Чудесен и свеж натурален дезодорант!

Антибактериалните качества на маслото от чаено дърво могат да премахнат неприятната миризма на подмишниците след изпотяване. Самата пот не мирише. Въпреки това, когато секретите от потните жлези се комбинират с бактерии по кожата ви, се образува умерено до силно остра миризма. Зоната на мишниците, също така, съдържа голяма концентрация на тези жлези. Именно тя е главата отговорна за това, което наричаме "миризма на тялото". Антибактериалните свойства на маслото от чаено дърво го правят идеална естествена алтернатива.

#2. Идеално за дезинфекция на отворени рани!

Травмите и нараняванията, които причиняват повърхностни рани по кожата, улесняват навлизането на микроби в кръвта. А това лесно може да доведе до инфекция.Също и за третиране и дезинфекция на порязвания и ожулвания, елиминирайки S. aureus и други опасни бактерии.

Забъркайте бърз домашен дезинфектант за рани по следния начин:

1. Почистете добре разреза с обикновен сапун и вода.

2. Смесете 1 капка с 1 ч. л. кокосово масло.

3. Нанесете малко количество от сместа върху раната и покрийте с превръзка.

4. Повторете този процес, докато не се образува коричка.

#3. Помага за Почистване на Гъбичките от Кожата и Ноктите на Краката!

Гъбичните инфекции са относително неопасни, но могат да бъдат естетически неприятни. А също и да доведат до цялостно отслабване на имунната система. Доказано е, че маслото от чаено дърво помага при онихомикоза. Можете да приложите няколко капки от него самостоятелно. Или да го смесите с равно количество кокосово масло, разнасяйки сместа върху засегнатата област. Измийте ръцете си след нанасянето, за да избегнете разпространението на онихомикозата и в други части на тялото.

Маслото от чаено дърво – природен дар за по-чисто тяло и кожа!

Чаеното дърво е прекрасно за дезинфекция на отворени рани и други видове наранявания по кожата. То помага при акне. А също и при гъбички на краката. Не е учудващо, че е част от състава на толкова много средства за почистване и възстановяване на микотична дерма. Обърнете се към даровете на майката природа всеки път, когато тялото има нужда от помощ. Така ще го запазите чисто и свежо по естествен път!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама