4 женски болести и състояния, за които трябва да знаеш


4 женски болести и състояния, за които трябва да знаеш
Снимка: Pexels.com

Всяка жена знае колко важно за нейното здраве е да отделя време през годината за профилактичен преглед при гинеколог. Причината е, че почти всяка една жена в даден момент от живота си се среща с даден вид гинекологично заболяване. Освен това много от сериозните заболявания могат да протекат безсимптомно, което води до увеличен риск от усложнения.

Затова днес ще говорим за четирите женски болести и състояния, с които всяка жена трябва да е запозната. Те са ендометриоза, дисменорея, поликистозни яйчници и инфекция на пикочните пътища (ИПП). Всяко едно от тях се отличава със симптоми, с които може да се запознаете в следващите редове.

Ендометриоза

Ендометриозата е хронично заболяване, което засяга почти 10% от жените в репродуктивна възраст по целия свят. Състоянието се характеризира с израстването на тъкан, наподобяваща лигавицата на матката (ендометриум) извън стените на самата матка.

Тъканта може да израсне в различни части на тялото, като най-чести са откритията във фалопиевите тръби и яйчниците. По-рядко срещани, но също възможни локации, са червата, шийката на матката, ректумът, пикочният мехур и дори места отвъд таза.

Заболяването ендометриоза води до хронично възпаление, силни болки и безплодие. Въпреки това и до днес единична причина за появата му не е идентифицирана, а диагностиката е трудна поради разнообразните симптоми, които наподобяват други заболявания. Точно и поради тези причини лечението се фокусира над облекчаването на симптомите.

Симптоми

Симптомите на ендометриоза варират при всяка жена:

●       Болка по време или след полов акт

●       Гадене

●       Храносмилателни проблеми

●       Коремни спазми

●       Умора

●       Болезнено уриниране

●       Хронична болка в таза

●       Кървене между периодите на менструален цикъл

●       Болки по време на менструация

●       Подуване на корема

●       Депресия или тревожност

●       Безплодие

Дисменорея

Дисменореята е едно от най-често срещаните оплаквания при жени от всички репродуктивни възрасти, но преобладава при подрастващи момичета (60-93%). Отличава се с непоносима болка по време на менструация, съпроводена от допълнителни симптоми, които в комбинация оказват негативен ефект върху редица аспекти от ежедневието.

Причините за състоянието могат да бъдат химичен дисбаланс в тялото, който води до силни и болезнени контракции на матката, или съпровождащо заболяване. И в двата случая жени с дисменорея проявяват физическа неспособност в редица дейности, включително професионални, академични, спортни, социални и други.

Симптоми

Симптомите на дисменорея са разнообразни и могат да се появят през различни етапи на менструалния цикъл.  

Нека да видим някои от тях:

●       Силни болки в корема или кръста

●       Главоболие

●       Световъртеж

●       Гадене и повръщане

●       Загуба на апетит

●       Диария

●       Прекомерно изпотяване

●       Тахикардия

Поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е една от най-често срещаните причини за затруднения при зачеване при жени в репродуктивна възраст. Противно на често срещано погрешно разбиране, синдромът всъщност е вид ендокринопатия, или с други думи - хормонален дисбаланс в женското тяло.

Причините за развитие на СПКЯ могат да включват генетично предразположение, инсулинова резистентност, хиперандрогения и нискостепенно възпаление, но произходът на синдрома остава неясен. Ранната диагностика и навременното лечение са ключови за предотвратяване на дългосрочни усложнения като безплодие, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други.

Симптоми

Синдромът на поликистозните яйчници може да се прояви чрез множество различни симптоми и физически и психически изменения, включително покачване на тегло, прекомерно окосмяване, депресия и тревожност и други. Въпреки това диагноза може да се постави при наличието на два от три основни симптома.

Ето и кои са трите симптома:

●       Нередовна овулация (липса на зряла яйцеклетка)

●       Повишено ниво на мъжки хормони в тялото

●       Нередовен менструален цикъл

Инфекция на пикочните пътища (ИПП)

Инфекцията на пикочните пътища е много често срещан проблем при жените. Причините за инфекцията са различни видове бактерии, които достигат до пикочните пътища, минавайки през уретрата. Най-често срещаната инфекция е тази на пикочния мехур, която още се нарича цистит.

Симптоми

Ето и някои често срещани симптоми при наличие на ИПП:

●       Често уриниране или усещане на нужда за такова

●       Кръв при уриниране

●       Болка или парене

●       Болка по време на полов акт

●       Спазми и натиск ниско в корема

Важно е тези симптоми да се различат от симптомите на бъбречна инфекция, които могат да включват гадене, треска и болки в ниските странични части на гърба.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички