4 женски болести и състояния, за които трябва да знаеш


4 женски болести и състояния, за които трябва да знаеш
Снимка: Pexels.com

Всяка жена знае колко важно за нейното здраве е да отделя време през годината за профилактичен преглед при гинеколог. Причината е, че почти всяка една жена в даден момент от живота си се среща с даден вид гинекологично заболяване. Освен това много от сериозните заболявания могат да протекат безсимптомно, което води до увеличен риск от усложнения.

Затова днес ще говорим за четирите женски болести и състояния, с които всяка жена трябва да е запозната. Те са ендометриоза, дисменорея, поликистозни яйчници и инфекция на пикочните пътища (ИПП). Всяко едно от тях се отличава със симптоми, с които може да се запознаете в следващите редове.

Ендометриоза

Ендометриозата е хронично заболяване, което засяга почти 10% от жените в репродуктивна възраст по целия свят. Състоянието се характеризира с израстването на тъкан, наподобяваща лигавицата на матката (ендометриум) извън стените на самата матка.

Тъканта може да израсне в различни части на тялото, като най-чести са откритията във фалопиевите тръби и яйчниците. По-рядко срещани, но също възможни локации, са червата, шийката на матката, ректумът, пикочният мехур и дори места отвъд таза.

Заболяването ендометриоза води до хронично възпаление, силни болки и безплодие. Въпреки това и до днес единична причина за появата му не е идентифицирана, а диагностиката е трудна поради разнообразните симптоми, които наподобяват други заболявания. Точно и поради тези причини лечението се фокусира над облекчаването на симптомите.

Симптоми

Симптомите на ендометриоза варират при всяка жена:

●       Болка по време или след полов акт

●       Гадене

●       Храносмилателни проблеми

●       Коремни спазми

●       Умора

●       Болезнено уриниране

●       Хронична болка в таза

●       Кървене между периодите на менструален цикъл

●       Болки по време на менструация

●       Подуване на корема

●       Депресия или тревожност

●       Безплодие

Дисменорея

Дисменореята е едно от най-често срещаните оплаквания при жени от всички репродуктивни възрасти, но преобладава при подрастващи момичета (60-93%). Отличава се с непоносима болка по време на менструация, съпроводена от допълнителни симптоми, които в комбинация оказват негативен ефект върху редица аспекти от ежедневието.

Причините за състоянието могат да бъдат химичен дисбаланс в тялото, който води до силни и болезнени контракции на матката, или съпровождащо заболяване. И в двата случая жени с дисменорея проявяват физическа неспособност в редица дейности, включително професионални, академични, спортни, социални и други.

Симптоми

Симптомите на дисменорея са разнообразни и могат да се появят през различни етапи на менструалния цикъл.  

Нека да видим някои от тях:

●       Силни болки в корема или кръста

●       Главоболие

●       Световъртеж

●       Гадене и повръщане

●       Загуба на апетит

●       Диария

●       Прекомерно изпотяване

●       Тахикардия

Поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е една от най-често срещаните причини за затруднения при зачеване при жени в репродуктивна възраст. Противно на често срещано погрешно разбиране, синдромът всъщност е вид ендокринопатия, или с други думи - хормонален дисбаланс в женското тяло.

Причините за развитие на СПКЯ могат да включват генетично предразположение, инсулинова резистентност, хиперандрогения и нискостепенно възпаление, но произходът на синдрома остава неясен. Ранната диагностика и навременното лечение са ключови за предотвратяване на дългосрочни усложнения като безплодие, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други.

Симптоми

Синдромът на поликистозните яйчници може да се прояви чрез множество различни симптоми и физически и психически изменения, включително покачване на тегло, прекомерно окосмяване, депресия и тревожност и други. Въпреки това диагноза може да се постави при наличието на два от три основни симптома.

Ето и кои са трите симптома:

●       Нередовна овулация (липса на зряла яйцеклетка)

●       Повишено ниво на мъжки хормони в тялото

●       Нередовен менструален цикъл

Инфекция на пикочните пътища (ИПП)

Инфекцията на пикочните пътища е много често срещан проблем при жените. Причините за инфекцията са различни видове бактерии, които достигат до пикочните пътища, минавайки през уретрата. Най-често срещаната инфекция е тази на пикочния мехур, която още се нарича цистит.

Симптоми

Ето и някои често срещани симптоми при наличие на ИПП:

●       Често уриниране или усещане на нужда за такова

●       Кръв при уриниране

●       Болка или парене

●       Болка по време на полов акт

●       Спазми и натиск ниско в корема

Важно е тези симптоми да се различат от симптомите на бъбречна инфекция, които могат да включват гадене, треска и болки в ниските странични части на гърба.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички