4 неподозирани ползи от яденето на резене


4 неподозирани ползи от яденето на резене
Снимка: iStock

Известният британски готвач и ресторантьор Джейми Оливър нарича резенето, което прилича на копър с голяма луковица, универсален зеленчук. Той има свеж и наподобяващ анасон вкус и може да се консумира суров, задушен, печен или дори добавен към супи и сосове.

Резенето произхожда от Средиземноморието, но сега се отглежда навсякъде - от Италия до Калифорния и Австралия. Основите на дългите му стъбла са усукани заедно, за да образуват дебела грудка, която расте в зона над земята. А самите листа приличат на тези на копър. Освен това е любима храна на средиземноморските народи и се използва като подправка в Кавказ.

Зеленчукът се отглежда в райони с дълго топло и влажно лято и мека зима.

Вижте още: Не сте подозирали, че това цвете има ползи за здравето

Въпреки че всяка част от него (луковица, стъбла и семена) е годна за консумация, грудките се срещат по-често в рецептите. Когато са сурови, те са хрупкави като целина и имат вкус на анасон, естрагон или женско биле. Когато се сготви, резенето се карамелизира, придобива по-сладък вкус и деликатна, топяща се в устата текстура.

То е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на хранителни вещества. Резенето е богато на диетични фибри (25% от дневната доза), както и на калий, който е от решаващо значение за поддържане на нормално кръвно налягане. В него има витамини А, С, В6, които се борят със свободните радикали, а те, както е известно, причиняват преждевременно стареене.

Една порция от 80 г съдържа приблизително следното:

- 10 kcal;

- 0,7 г протеини;

- 0,2 г мазнини;

- 1,4 г въглехидрати;

- 2,6 г фибри;

- 352 mg калий;

- 34 µg фолиева киселина;

- 112 µg каротин.

Ето няколко доказани от диетолози и лекари ползи от резенето:

1. Поддържа сърцето здраво

Резенето е добър източник на фибри и полезни за сърцето хранителни вещества. Проучванията показват, че добавянето на зеленчуци към диетата ви понижава кръвното налягане и спомага за намаляване на "лошия" холестерол.

Вижте още: 5 храни, с които ще свалите холестерола

2. Безценно е за здрава кожа

Резенето съдържа бета-каротин (който организмът превръща във витамин А) и витамин С, които са важни за производството на колаген и възстановяването на тъканите. И двете хранителни вещества играят първостепенна роля за поддържането на здрава кожа.

3. Има противовъзпалителен ефект

Зеленчукът е богат на антиоксиданти и растителни флавоноиди (например кверцетин), може да помогне за намаляване на възпалението. Също така лекарите са доказали, че консумацията на храни със защитни полифеноли намалява риска от редица хронични заболявания.

4. Облекчава симптомите на анемия

Резенето е източник на фолиева киселина, която е от съществено значение за образуването на здрави червени кръвни клетки. Увеличаването на приема на храни, богати на фолиева киселина, помага при анемия (състояние, при което има намаляване на червените кръвни клетки и хемоглобина, които доставят кислород до органите). Специалистите по хранене често съветват да се добави фолиева киселина към диетата по време на бременност. Това е витамин от група В, който предотвратява дефектите на невралната тръба при плода.

За съжаление, резенето се смята за подценяван зеленчук, който рядко се използва като съставка и още по-рядко се консумира суров. В Европа и Съединените щати яркозелените му пресни листа се добавят за овкусяване на солени или сладки ястия, поръсват се върху салати и се влагат в супи. Шеф-готвачът Гордън Рамзи например горещо препоръчва комбинацията от резене и печено пиле.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама