4 опасни здравословни състояния, причинени от горещините


4 опасни здравословни състояния, причинени от горещините
Снимка: iStock

Горещото време не само създава неудобство, но и провокира животозастрашаващи заболявания. При нормални условия телесната температура е около 37 градуса по Целзий, стойностите малко под или над тази марка се считат за нормални граници. Ако телесната температура се повиши над 37,8 градуса по Целзий при липса на инфекция, това означава, че тялото е прегряло, в този случай може да има влошаване на състоянието, свързано с топлина, пише в. "Сабах".

Изключително силната топлина може да причини състояния като дехидратация, топлинни спазми, топлинно изтощение, топлинен удар и влошаване на съществуващите здравословни проблеми. При такива състояния и техните симптоми, които могат да възникнат както за вас, така и за вашите близки, трябва да можете да окажете първа помощ.

Дехидратация

Леката до умерена дехидратация причинява сърцебиене и намаляване на количеството течност, налично за изпотяване. Симптоми: замаяност, умора, раздразнителност, жажда, ярка или тъмножълта урина, загуба на апетит, припадък. Хората с тези симптоми трябва да пият много вода и да стоят на хладно място.

Топлинни крампи

Топлинните крампи могат да включват мускулни болки и спазми, особено при движение. В този случай трябва да спрете физическата активност, да си починете на хладно място и да пиете много вода.

ТОВА СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ПОСТОЯННО ДА ЧУВСТВАТЕ УМОРА

Топлинно изтощение

Това е реакцията на организма поради прекомерна загуба на течност и сол по време на изпотяване. Възрастните хора, хората с хронични заболявания и тези, които работят или спортуват в горещи условия, са най -податливи на топлинно изтощение. Топлинното изтощение се обозначава с признаци като повишено изпотяване, бледност, бърз, слаб пулс, бързо плитко дишане, мускулна слабост или спазми, умора, замаяност, главоболие, гадене или повръщане. Като първа помощ, пострадалият трябва да бъде изнесен на хладно място, да се махне излишното облекло от него, ако е възможно да вземе студен душ или да се поставят хладни предмети в подмишниците, в областта на слабините, под врата, да се даде охладена вода за пиене.

Топлинен удар

Това е изключително тежко състояние, при което телесната температура се повишава над 40,5 градуса по Целзий. Ето защо е жизненоважно бързо да се намали телесната температура.

Симптоми на топлинен удар: внезапно повишаване на телесната температура, зачервена, гореща, суха кожа, сух подут език, ускорен пулс, бързо плитко дишане, жажда, главоболие, гадене или повръщане, замаяност, обърканост, лоша координация, неясна реч, агресивно и странно поведение, загуба на съзнание, конвулсии, кома. Първото нещо, което трябва да направите с топлинен удар, е да се обадите за линейка. Ако човек е в безсъзнание, поставете го настрани и проверете дали диша правилно. Правете непряк масаж на сърцето. Ако човекът е в съзнание, преместете го на хладно място, осигурете му спокойствие, дайте му вода, понижете температурата по всякакъв начин.

Източник: БГЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама