Кои са основните причини постоянно да усещате умора


Кои са основните причини постоянно да усещате умора
Снимка: iStock/Guliver

Изпитвате ли постоянна умора? Причината е ясна: явно не може да се наспите пълноценно. Следвате всички полезни съвети, тоест вече не си позволявате да заспите близо до компютъра, не пиете кафе след вечеря и винаги изключвате лампите през нощта, но това не помага. И не само, знаете,че липсата на сън е свързана с риск за здравето (сърдечно-съдови заболявания, диабет и депресия), защото те отслабват от него! Каква е причината?

Грешка 1. Самозаблуда

Струва ви се, че можете да се справите без сън, като супермен, който работи в офиса през деня и спестява света през нощта. „Ангажиментът за доброволно отказване от съня нарушава нормалния цикъл на сън - събуждане, който включва 7–9 часа нощна почивка и води до излишен стрес“, казва Робърт Розенберг, директор на центъра за сънища в Аризона. В резултат на това нашите биоритми, свързани с промяната на деня и нощта, се променят, става трудно да възстановим здравия сън. "

Какво да направите: спрете да изисквате героизъм от себе си. Позволете си да се чувствате уморени и да спите достатъчно през нощта.

ТОВА СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ВЕЧЕРНИ НАВИЦИ

Грешка 2. Хаосът на нещата в спалнята

„Нашето съзнание улавя всичко, което ни заобикаля. Ако последното нещо, което видяхте преди лягане, беше боклук и бъркотия, тогава вашите мисли ще бъдат хаотични и неприятни “, казва Вай-Шин Лай, д-р, който притежава патента за изобретяване на специални слушалки за заспиване. „Трябва да се отървете от ненужните неща все едно рециклирате целия този боклук в съзнанието си.“ Затова вероятно постоянно се въртите в леглото и спите неспокойно.

Какво да направите: премахнете боклука от спалнята и поставете ваза със смес от лавандула на мястото на кошчето за отпадъци - мирисът на сухи цветя, според д-р Уей-Шин, успокоява безсъзнанието и ви помага да спите добре.

Грешка 3. Заспивате на празен стомах

Дори и малко храна преди лягане ще осигури на тялото енергия, която ще ви помогне да се потопите в дълбок спокоен сън, казва Робърт Ексман, директор на Института за сън в Мисури в Мисури. "Въглехидратите са особено полезни, защото увеличават количеството инсулин в кръвта и допринасят за производството на хормона серотонин, което подобрява съня."

Какво да направите: половин час преди лягане яжте половин порция макаронени изделия или пълнозърнести зърнени храни, сандвич с пълнозърнест хляб с чаена лъжичка фъстъчено масло. Една вечерна закуска не трябва да надвишава 150 kcal.

Грешка 4. Пренебрегвате закуската

 „Закусвайки в рамките на един час след събуждането, ние стартираме биологичния си часовник, който отчита времето до нощен сън“, обяснява д-р Ексман. „Това е един вид таймер, който ви казва кога е време да си легнете.“ Закуската също регулира общия метаболизъм, казва професор Карл Базил, директор на центъра за сън в Колумбия в Неврологичния институт на Ню Йорк. Когато пропуснете закуската, мозъкът ви решава, че тялото ви е застрашено от глад и започва да произвежда хормони на стреса, кортизол и адреналин и те могат да предизвикат безсъние. “

Какво да правите: хапвайте богати на протеини храни сутрин и не се претоварвайте с въглехидрати.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама