Това са НАЙ-важните вечерни навици


Това са НАЙ-важните вечерни навици
Снимка: iStock/Guliver

Тези навици ще ви помогнат да започнете добре следващия ден.

Какво правите след работа? Най-често вечеряте, след това гледате телевизионни предавания, лягате на дивана или се занимавате с телефона си до късно през нощта. На сутринта се събуждате уморени и усещате тази тежест до средата на седмицата. Предприемачът Томас Опонг описва как да се справите с това чрез няколко прости вечерни ритуали.

1. Пригответе се за утрешния ден

Изберете дрехите, които ще облечете за работа, сложете на видно място спортната униформа, ако ще тренирате, сложете всички необходими документи в чантата си. След това напишете как бихте искали да прекарате сутринта. Утре ще бъдете по-продуктивни, защото всичко, което трябва, вече ви е под ръка.

Представете си обратната ситуация, когато не сте готови за новия ден. Заспали сте, не можете да изберете какво да облечете, забравили сте къде сте оставили важните документи. Ако приготвите всичко вечерта, това няма да се случи и утрото ще започне спокойно.

2. Прекъснете работата

Работните съобщения и пощата често се разсейват дори у дома, което затруднява отпускането. За да не се повтори това, винаги завършвайте работния ден по този начин: подредете бюрото си, запишете важни документи на компютъра си и направете списък със задачи за утрешния ден.

И веднага щом се приберете, направете нещо, за да се отпуснете. Това е всяко релаксиращо действие, което може да се повтаря всеки ден: разговор със семейството, занимания със спорт, хобита, четене. Така вие всъщност добавяте към всеки ден щастлив край.

3. Изберете място за почивка

Ако гледате екрана през целия ден, вечер трябва да се отпуснете както физически, така и психически. В този случай гледането на телевизионни предавания е най-малко ефективният метод.

Намерете място, където ви е удобно, и прекарайте 20 минути там, само за да се успокоите. Например, можете да седнете безшумно в кухнята или да погледнете през прозореца.

Друг вариант е да вземете душ веднага след като се приберете. Това ще даде на мозъка сигнал, че работният ден е завършил. Или изпълнявайте прости домакински задължения, които ви отпускат.

7 ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО ПОСТОЯННО ВИ СЕ СПИ

4. Размислете над изминалия ден.

5-10 минути са достатъчни за това. Спомнете си приятните моменти от деня, радвайте се на малките победи, помислете какво би могло да се подобри.

Ето някои въпроси, които можете да си зададете по време на тези мисли:

Какво направих и какво не днес?

Как се чувствам заради това?

Може ли това да стане за по-малко време? Ако да, как?

Какви действия бяха маловажни или дори ненужни, но изглеждаха спешни?

Какво бих променил, за да стана по-продуктивен?

5. Участвайте в любимото си хоби

Работните дни обикновено не оставят време за хобита. Ние постоянно отлагаме желанието да напишем книга, да започнем блог, да учим чужд език, да отворим бизнес, да учим рисуване или програмиране. Но именно вечерта е времето да го направим.

Така можете не само да избягате от работа и да се отпуснете психологически, но и да станете по-продуктивни. Намерете поне половин час, за да се занимавате с любимо хоби. Това развеселява и подобрява самочувствието.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама