4 подправки, които ще ви направят щастливи


4 подправки, които ще ви направят щастливи
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали имате дребен проблем с по-минорно настроение заради смяната на сезоните, или пък от доста време се борите с негативните емоции, храните, които консумирате са от голямо значение. Те буквално могат да променят начина, по който се чувствате. Тези 4 подправки съдържат тирозин, който е от съществено значение за производството на щастливия хормон допамин. На пръв поглед толкова просто, а с такъв изумителен ефект, нали?

Босилек

Има стотици начини да вкарате босилека в ежедневното си меню – под формата на песто, подправка на някое ястие, чай или етерично масло. Специалисти твърдят, че едноседмичното приложение на етеричното масло подобрява способността за концентрация и усещането за бодрост дори и при известна емоционална натовареност и преумора.

Копър

Малко хора знаят, че наименованието на подправката идва от старонорвежката дума „dilla“, която означава „успокоявам”. Затова от древни времена копърът си е извоювал челно място като успокояващо средство, дори и при бебетата. Тези лечебни свойства на копъра се дължат на етеричните масла, които имат релаксиращ ефект.

Розмарин

Ароматът на розмарин може да окаже благоприятен ефект върху подобряването на настроението, изчистването на ума и облекчаването на стреса при хора с хронична тревожност. Разбира се, когато растението се прилага локално също може да има добър ефект, но максималният такъв се постига чрез етерично масло или водна баня с листенца розмарин.

Риган

Риганът, консумиран под формата на чай, оказва благотворно влияние при безсъние, обща слабост и за повишаване тонуса на организма. Смята се, че билката премахва лошото и печално настроение.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама