4-те типа главоболие и как да ги лекувате


4-те типа главоболие и как да ги лекувате
Снимка: iStock/Guliver

Няма съмнение, че всяко главоболие е неприятно. Но защо някои го усещат като различна болка? Трябва ли да третираме всяко главоболие по различен начин? Ето какво трябва да знаете за четирите най-често срещани вида главоболие.

1. Мигрена

Мигрената може да бъде идентифицирана по характерната болка - силна и пулсираща, понякога може само от едната страна на главата, често придружена от гадене и повръщане, както и от изключителна чувствителност към светлина. Имате две възможности: облекчаване на симптомите с лекарства като триптани, болкоуспокояващи, такива за понижаване на кръвното налягане, против гадене. Мигрената изисква справяне с хигиената на съня, нивата на стрес, диетата и упражненията.

ЛЕКАР РАЗКРИ НАЙ-ДОБРАТА ПОЗА ЗА СЪН

2. От напрежение

Главоболието при напрежение обикновено се описва като усещане, че имате стегната лента или менгеме около главата. За разлика от мигрената, това главоболие причинява лека до умерена болка. Възможностите за лечение включват комбинирани лекарства като аспирин или ацетаминофен, комбинирани с кофеин или мускулни релаксанти.

3. Клъстърно главоболие

Най-често срещани през пролетта и есента, клъстърните главоболия се различават по начина, по който се представят - обикновено има пристъпи на чести атаки, които могат да продължат от седмици до месеци, след което могат изчезват за дълги периоди от време. Тук ще имате нужда от блокери на калциевите канали и синтетични хормони като октреотид.

4. Синузит

Истинското синусово главоболие идва от инфекция на синусите, чиито симптоми включват също хрема, запушен нос, сълзене на очите и натиск в областта на челото и бузите. Възможностите за лечение са насочени към облекчаване на симптомите на синусовата инфекция, така че антибиотиците, кортикостероидите и лекарствата за алергия могат да бъдат полезни в зависимост от вашите симптоми.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама