5 храни, които не трябва да миете преди готвене

  • 5 храни, които не трябва да миете преди готвене
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 12.10.2017 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Още от детските ни години сме се научили да измиваме всичко, което ще ядем. Много малко хора обаче знаят, че понякога този навик причинява повече вреда, отколкото полза. Измиването на някои храни води до разпространяването на бактерии и много други негативни последици.

1. Яйца

Често се слага специална субстанция върху яйцата, за да се предпазят от замърсяване с бактерии. Водата унищожава тази защита, затова недейте да измивате яйца.

2. Пилешко

Бактериите по суровото пилешко месо са много опасни за здравето ни. Салмонелата е най-добре познатата. Много хора смятат, че измиването на пилето преди готвене помага за решаването на проблема с бактериите, но това не е вярно. Водата, която използвате при миенето на месото, спомага за разпространението на бактериите по ръцете и мивката ви.

Ако започнете да го готвите веднага, всички бактериите ще умрат. Според най-добрите готвачи, по-добре е да варите пилешкото месо по два пъти: след като водата заври за първи път, трябва да смените водата и да продължите да варите.

3. Месо

Точно както пилешкото, не трябва да миете сурово месо (говеждо, свинско, телешко, агнешко), защото така се разпространяват бактерии в кухненската ви мивка и ръцете ви. Можете да унищожите бактериите с високи температури.

Съвет: Преди готвене използвайте салфетки, за да избършете сока от повърхността на месото. След това използвайте сапун и топла вода, за да измиете хубаво ръцете си.

4. Паста

Трудно е да се каже кой е казал, че е добра идея да се мие пастата. Готвачите смятат, че измиването на тестените изделия трябва да е незаконно, защото премахва нишестето, което спомага за по-ефективното абсорбиране на соса.

5. Гъби

Не можете да държите гъбите дълго време под вода или да ги киснете – те попиват много бързо. По-добре е да ги изплакнете набързо и да ги изсушите с хартиена кърпа. Правете това само преди готвене. В противен случай те ще изгубят еластичността си и ще се развалят.

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.