Витамините и минералите, макар и необходими в малки количества, са от съществено значение за правилното функциониране на човешкото тяло. От тях витамин D играе важна роля за поддържането на здравината на костите ни, засилването на имунитета и подпомагането на цялостното здраве. Витамин D се нарича още слънчев витамин, тъй като слънчевата светлина е един от най-добрите му естествени източници; Много хора също приемат добавки или спазват специфична диета, за да поддържат здравословни нива от него. Знаете ли обаче, че някои храни могат да попречат на способността на организма да абсорбира или използва витамин D ефективно? Познаването на храните, които могат да възпрепятстват усвояването на витамин D в организма, е важно, за да се правят по-интелигентни хранителни избори. Това не означава, че трябва напълно да изключите тези храни от диетата си, но ако сте внимателни кога и как да ги консумирате, това може да окаже огромно влияние върху това колко добре тялото ви се възползва от витамин D. Ето някои храни, които пречат на усвояването на витамин D и следователно трябва да се избягват, заедно с неговите добавки:
1. Преработени храни
Преработените храни, газираните напитки и пакетираните ястия съдържат високи нива на фосфати, които могат да повлияят на калциевия метаболизъм. Тъй като калцият и витамин D работят заедно в организма, този дисбаланс може да намали ефективността на витамин D. Твърде много фосфати в диетата ви могат да доведат до изчерпване на калция от костите, като по този начин ги отслабват с течение на времето, дори след прием на достатъчно витамин D от други източници. Освен това, консервантите и добавките в преработените храни могат да натоварят бъбреците и черния дроб, органите, участващи в превръщането на витамин D в активната му форма.
Още: 7 критични знака, които показват дефицит на витамин D
2. Алкохол
Прекомерната консумация на алкохол може да попречи на усвояването на витамин D по много начини. Алкохолът влияе върху функцията на черния дроб и тъй като черният дроб помага за превръщането на витамин D в използваемата му форма, нарушената чернодробна активност ограничава способността на организма да преработва витамина ефективно. Хроничната употреба на алкохол може също да увреди чревната лигавица, като по този начин намали усвояването на хранителни вещества, включително витамин D. Ако пиете алкохол редовно, тогава трябва да следите нивата на витамин D и да се консултирате с Вашия лекар, за да противодействате на вредните му ефекти.
3. Кофеин
Кофеинът обикновено се съдържа в чая и кафето и е известно, че възпрепятства усвояването на витамин D в организма. Докато умереният прием на кофеин е като цяло безопасен, консумацията на големи количества кафе или чай може да попречи на усвояването на витамин D. Кофеинът може да намали ефективността на усвояването на калций в червата, като косвено повлияе на това колко добре витамин D поддържа здравето на костите. И така, ако редовно пиете няколко чаши кафе или силен чай, помислете за интервали между приема им или по-добре просто ги избягвайте, когато приемате добавки с витамин D. Това ще помогне за по-доброто усвояване на витамин D в организма.
Още: Недостигът на витамин D води до неподозирани здравословни проблеми
4. Храни с високо съдържание на оксалати
Храните с високо съдържание на оксалати – като спанак и листа от цвекло – могат да се свържат с калций в храносмилателния тракт, като по този начин намалят наличието на калций. Тъй като витамин D работи в тясно сътрудничество с калция за укрепване на костите, ниската абсорбция на калций косвено влияе върху ефективността на витамин D. Но тези здравословни зеленчуци не трябва да се избягват напълно, тъй като те са източник на други хранителни вещества. Вместо това, избягвайте да ги консумирате с храни, богати на витамин D или калций. Например, избягвайте палак панер за по-добро усвояване на витамин D, тъй като панерът е добър източник на калций, а спанакът съдържа високи нива на оксалати.
5. Диети без мазнини или с ниско съдържание на мазнини
Витамин D е мастноразтворим витамин, което означава, че се нуждае от хранителни мазнини, за да се усвои правилно от организма. И така, диетите, които са изключително нискомаслени или включват продукти без мазнини, могат да възпрепятстват способността на организма да абсорбира и използва ефективно витамин D. Без достатъчно здравословни мазнини в храната ви – като тези от авокадо, ядки, семена, гхи и зехтин – храносмилателната ви система може да не транспортира витамин D ефективно. Ако приемате витамин D като добавка или го консумирате чрез хранителни източници като обогатени млечни продукти, винаги включвайте малко количество здравословни мазнини в храната си. Това помага на тялото ви да усвои напълно това важно хранително вещество.