5 изненадващи ползи от консумацията на патладжан


5 изненадващи ползи от консумацията на патладжан
Снимка: iStock/Guliver

Патладжаните принадлежат към семейство „картофови” и се използват в много различни ястия по цял свят. Въпреки че често се смятат за зеленчук, те технически са плод, тъй като растат от цъфтящо растение и имат семена. Има адски много разновидности, които варират по размер и цвят. И докато патладжаните с наситено лилава кора са най-често срещани, те могат да бъдат червени, зелени или дори черни. Освен че придава уникална текстура и мек вкус на рецептите, патладжанът носи и множество ползи за здравето.

1. Богати са на хранителни вещества

Патладжаните могат да се похвалят с доста витамини, минерали и фибри в състава си. Само в 100 грама продукт можете да се сдобиете с 1 грам протеин, 10% от препоръчителна дневна доза манган и фолиева киселина. Патладжаните съдържат и малки количества ниацин, магнезий и мед.

5 ХРАНИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ЯДАТ НА ПРАЗЕН СТОМАХ

2. Имат високо съдържание на антиоксиданти

Освен че съдържат различни витамини и минерали, патладжаните разполагат и с антиоксиданти. Те са особено богати на антоцианини, вид пигмент с антиоксидантни свойства, който е отговорен за техния красив цвят. По-специално, антоцианинът в патладжаните, наречен насунин, е особено полезен в борбата срещу увреждането на клетките.

3. Намалят риска от сърдечни заболявания

Доста проучвания показват, че патладжаните могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. В изследване на зайци с висок холестерол учените са давали по 10мл сок от патладжан в продължение на две седмици. В края на проучването те са имали по-ниски нива както на LDL холестерола, така и на триглицеридите - два кръвни маркера, които могат да доведат до повишен риск от сърдечни заболявания.

4. Контролират нивата на кръвната захар

Добавянето на патладжани към вашата диета може да ви помогне да поддържате кръвната си захар под контрол. Това е преди всичко, защото патладжаните са с високо съдържание на фибри, които преминават през храносмилателната система непокътнати. Фибрите могат да намалят кръвната захар, забавяйки скоростта на храносмилане и усвояване на захарта в тялото. Други изследвания показват, че полифенолите, естествените растителни съединения, могат да намалят абсорбцията на захар и да увеличат секрецията на инсулин.

5. Помагат за загубата на тегло

Патладжаните са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории, което ги прави отлично допълнение към всеки режим за отслабване. Фибрите се движат бавно през храносмилателния тракт и могат да насърчат чувството за ситост, намалявайки приема на калории.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама