5 мита за маргарина


5 мита за маргарина
Снимка: iStock/Guliver

Приемът на мазнини ни дава между 15 и 30 процента от нашата енергия. Ето защо е важно да се избират храни богати на ненаситени мастни киселини. Слънчогледово, ленено семе, рапично и маслиново олио, съставките на растителните маргаририни, са "добри мазнини" и помагат запазването на ниските нива на холестерола в кръвта. Истината е, че преди маргаринът се е правил с горещо третиране и добавяне на хидрогени, но благодарение на специалистите по хранене и иновативните технологии през 90-те, хидрогенираното растително масло е заменено напълно през последните 30 години.

Мит 1: Маргаринът е изкуствен

Всъщност, маргаринът се произвежда предимно от растителни семена, вода, мляко и сол. Съвременните продукти не съдържат изкуствени оцветители и аромати и до 90 процента от съставките са естествени. Също както маслото, което има животински произход, маргаринът може да се добие и в домашни условия. Чрез процес на смесване и изстудяване в няколко фази. Разбира се, ще имаме нужда от някакъв емулгатор, така че водата и мазните капки да се смесят ефективно като например яйчен жълтък.

Мит 2: Маргаринът е твърде обработен

Независимо какъв е крайният продукт, винаги е необходима обработка, за да се гарантира комбинирането на съставките. Хранителните ползи на дадени продукти обикновено не се определят от това дали дадената храна е била преработена, или не, а по-скоро от хранителния състав след обработката. Всъщност, при приготвянето на маргарин и масло има само една различна стъпка - извличането на маслото от семената.

Мит 3: Маргаринът има много оцветители, защото семената са черни

Основната съставка в повечето маргарини е рапица или слънчогледовите семена. Тези семена са естествено тъмни на цвят. Но за да се освободят маслата от семената, те се смачкват, обелката се отстранява и оцветителите определено нямат място тук.

Мит 4: Маргаринът вреди на зрението

Яденето на маргарин няма отрицателни ефекти върху зрението. Няма научно доказателство за връзка между този продукт и макулната дегенерация, която най-често му бива приписвана.

Мит 5: Маргаринът е на една молекула разстояние от пластмасата

Това погрешно схващане е възникнало поради техническото определение на "пластичност", което учените използват за описание на физическите характеристики на веществото. Отнася се за всяко вещество, което може да се формира или оформя при натиск. Това важи както за маслото, така и за маргарина. С други думи, маргаринът показват "пластичност", но това не означава, че има нещо общо с пластмасата по молекулярен състав.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама