5 неща, които се случват с тялото, ако спите на студено


5 неща, които се случват с тялото, ако спите на студено
Снимка: iStock/Guliver

Спането в добре затоплена стая не само ни кара да се чувстваме неудобно, но също така носи и доста неприятни последици. От друга, понижаването на температурата само с няколко градуса може да промени „правилата на играта”. Ето какво се случва с тялото, ако спите в хладна стая с температура между 17 и 20 градуса.

1. Помага ни да останем свежи

Спането в стая с по-ниска температура насърчава производството на мелатонин, наричан още хормон на съня. Освен това, той е антиоксидант и служи като ефективно средство против стареене.

НЕ СПЕТЕ В ТЕЗИ ПОЗИ, ВРЕДНИ СА

2. Елиминира безсънието

Изследванията сочат, че поне две от най-често срещаните форми на безсъние всъщност са свързани с по-високи телесни температури. Намалявайки температурата в спалнята, ние подпомагаме тялото да се терморегулира само.

3. Намалява стреса

По-високите температури означават, че тялото освобождава повече кортизол. И обратното.

4. Намалява риска от някои заболявания

Спането в хладна стая намалява шансовете за развитие на метаболитни заболявания като диабет, сърдечни заболявания, депресия и затлъстяване.

5. Предотвратява бактериални инфекции

Жените могат да предотвратят развитието на гъбични инфекции, като спят в стая с по-ниска температура. Бактериите живеят в топла и влажна среда, така че поддържането на помещението хладно ще спре разпространението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама