5 ползи от Спирулина - суперхраната с характер!


5 ползи от Спирулина - суперхраната с характер!
Снимка: Spirulina.bg

Като дете, никога не си представях, че един ден ще ям зеленчуци или някаква „зелена“ храна, нещо повече избягвах ги във всеки възможен момент, на всяка цена. Днес обаче, Спирулина е храната, която не пропускам да добавя в седмичното си меню. За да не овъртам, ще ви отговоря директно - да, Спирулина е супер храна и да, тя е доказано полезна за здравето.

Макар консумацията на водорасли да звучи доста странно, тя си има и доста позитиви. Водорасло или не, Спирулина има най-висок процент протеин от всички растения на земята. Има доказателства, че още ацтеките са я познавали и са я използвали за укрепване на здравето. Както може би знаете, протеинът засища бързо апетита. Толкова са добри свойствата на зелената Спирулина, че ОН предлага, тя да се използва за борба с недохранването. Можем спокойно да се сбогуваме с белия ориз, защото зелената Спирулина е на път да го измести.

Какви са ползите от Спирулина?

Спирулина е богата на витамини

Витамините, които се крият в състава ѝ са К, В1, Е, В6, B2 и А. Освен че никак не са малко, из между тях, е и витамин А, който учените свързват с по-голяма продължителност на живота. Колкото повече витамин А, един човек има в тялото си, толкова по-дълго ще живее.

В Спирулина има освен витамини и ензими, фитонутриенти и кофактори. Те помагат тялото да усвои по-бързо зелената суперхрана и да я използва по възможно най-добрия начин. За сравнение, изкуствените мултивитамини, не са създадени от природата и голяма част от техния състав остава неусвоен от човешкото тяло. Възможно е дори да предизвикат и имунен отговор. Заради това е важно, витамините да идват от естествени източници, а не от хапчета.

Спирулина е богат източник на протеин

Както вече споменахме, Спирулина има най-високата концентрация на протеин от всяка известна храна. Протеинът е 65-71% от целия състав на Спирулина и съдържа всички жизненоважни за човешкия организъм аминокиселини (те са 8 на брой), както ѝ още 10 други.

Протеинът е от изключително значение за здравето и активността на хората. Аминокиселините имат роля в клетъчния метаболизъм, детоксикацията, регенерацията на тъканите и възстановяването им. Аминокиселините влияят върху функцията на вашата нервна система, сърдечно-съдовата система, хормоните и мускулите. Наистина, нищо в човешкото тяло не работи без достатъчно количество аминокиселини. В Спирулина има истински, неповредени аминокиселини (не като разградените, топлинно обработени, които получавате в типичните хранителни добавки). Изобщо, всички, които разбират колко е важен протеина, ще разберат и колко ценна е тя. Спирулината се предлага и във вид на паста в пакет за цялото семейство на достъпна цена.

По-ефективно възстановяване благодарение на Спирулина

Спирулина съдържа изключителен антиоксидант/полипептид, наречен фикоцианин. Въпреки че, наименованието му е сложно, действието му е сравнително просто - той помага на тялото да произвежда стволови клетки. Фикоцианина е всъщност син пигмент, който е част от състава на Спирулина. Но как така е толкова важен, че да заговорим за по-бързо възстановяване?

Стволовите клетки буквално имат способността да образуват всички останали клетки. Нуждаете се от повече кръвни клетки? Стволовите клетки ще се погрижат. Повече имунни клетки? Повече мускулни клетки? Още клетки за възстановяване на сухожилия? Няма проблем, всички те могат да се образуват от стволови клетки. Ако тялото на човек произвежда стволови клетки, тогава то има безкрайната възможност да регенерира и да съзстановява тъкани.

Спирулина помага за отслабване и за преборване с телесните мазнини

Дефицитът на хранителни вещества обикновено е причина за преяждане. Човешкото тяло изисква приема на редица хранителни вещества като цинк, магнезий и мастни киселини като GLA (всички тях можем да ги открием в Спирулина). Когато изпитаме недостиг на тях, тялото ни секретира хормон на глад, но както най-често се случва вместо да му набавим тях, ние му даваме някой сандвич. Временно решение: вече не сме гладни. Проблем: отново сме гладни след около час, защото тялото ни не е получило това, от което се нуждае. Това е и причината хормона на глада да е отговорен за повишения ни апетит.

Ако консумирате хранителни продукти, като Спирулина, вие давате на тялото си суровините, от които то се нуждае, за да сте здрави, да задействате секрецията на хормона на ситостта - лептин и за да поддържате апетита си под контрол. Целият този процес помага на тялото да спре да иска нискокачествена храна и да започне да гори повече мазнини. Това е най-доброто стечение на обстоятелства за вашето тяло.

Спирулина има антивирусен, противораков и подмладяващ ефект

По последни проучвания е доказано, че Спирулина успява да възпрепятства размножаването на HIV-1 клетките в човешкото тяло. Има проучвания, които доказват, че Спирулина подпомага и противораковите клетки да са по-успешни в борбата с раковите. В едно американско проучване е установено, че екстрактите от Спирулина намаляват раковите клетки в устата. Бета-каротинов разтвор, приложен към ракови тумори, намалява броя и размера на туморите или ги кара да изчезнат напълно. Освен това, Спирулина е изключително богата на антиоксиданти, които предпазват от увреждане на ДНК-то и преждевременно стареене на клетките.

Тези 5 полезни свойства на Спирулина, които изброихме, би трябвало да са ви дали най-обща представа защо тази суперхрана е толкова важна за човешкото тяло.

Качеството на Спирулина обаче не е без значение. Купувайки я, трябва да сте убедени, че тя не е увредена и всички нейни полезни свойства ще са налице. Можете да си губите времето и парите си за некачествена Спирулина, но ще пропуснете реалните ползи, които това растение може да ви даде.

Ако пък обърнем специално внимание на вкуса на Спирулина - онлайн ще намерите безброй много рецепти за нея. Някои хора си я слагат в смутита, някои я правят на салати, някои дори я консумират директно. Важното е, че всички те са открили колко полезна може да бъде тя за тяхното здраве.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама