5 причини да изглеждаш като бременна след раждането


5 причини да изглеждаш като бременна след раждането
Снимка: iStock/Guliver

Ако са минали месеци от раждането, а все още изглеждаш като бременна и коремчето ти упорито отказва да се прибере, е възможно да имаш състояние, известно като диастаза ректи.

Диастазата е неестествено раздалечаване на правите коремни мускули, което често пъти е резултат от бременността. При това състояние стандартните упражнения за стегнат и плосък корем обикновено не помагат и дори могат да влошат положението, защото отслабената съединителна тъкан трябва първо да се възстанови преди да се стяга. Как да разбереш дали имаш диастаза и какво да направиш, за да се справиш с нея, може да видиш ТУК.

Освен диастаза обаче, за "бременното коремче" може да допринасят и други фактори. Ето най-честите сред тях:

1. Храна

Ако коремчето ти е по-малко сутринта и имаш усещането, че се подува през деня и особено след хранене, е възможно в менюто ти да има твърде много захар или да имаш непоносимост към някои храни. Всичко това може да пречи на храносмилането и недобре смляната храна в червата ти буквално да избутва коремната стена напред.

Ако смяташ, че проблемът е в храната, опитай да намалиш преработените храни, съдържащи захар. Може за няколко седмици да се откажеш от пшеницата и млечните храни и да наблюдаваш дали това ще доведе до някаква промяна.

Пий много вода и билкови чайове, които подпомагат храносмилането. Включи в менюто си повече плодове и зеленчуци, богати на фибри, чисти и качествени протеини, пълнозърнести въглехидрати като ориз, киноа, овесени ядки, спелта.

Но преди всичко започни с намаляване на захарта! Понякога само нейното намаляване може да доведе до видим резултат и да те накара да се чувстваш много по-комфортно!

2. Неправилна стойка

Втората възможна причина може да е свързана с неправилна стойка. По време на бременността много жени променят стойката си, за да подпират тежащото коремче. Това води до нежелани изкривявания, които се запазват и след раждането.

Представи си, че тазът ти е съд, пълен с вода. Когато си изправена и/или докато ходиш, водата не трябва да се излива. Ако тазът ти е наклонен твърде много напред и гърбът извит като дъга или ако опашната ти кост стърчи твърде много назад, водата ще се изсипе. Нещо повече! При тези неестествени позиции на тялото, напрежението върху тазовото дъно се увеличава, което още повече отслабва трансверсните мускули, отговорни за стегнато и здраво коремче.

3. Погрешно изпълнявани упражнения

Възможно е в стремежа си да си помогнеш с различни упражнения, всъщност да си вредиш! При правилно подбрани и изпълнени упражнения за укрепване на коремната стена, е важно коремът ти да не изкача нагоре, докато ги изпълняваш. Ако това се случва, то е съпроводено с допълнително вътрекоремно напрежение, което избутва още по-напред коремната стена. Възможно е също да избутваш тазовото дъно още по-надолу, вместо да постигаш точно обратното!

Онова, което правилните упражнения трябва да постигнат, е да ангажират трансверсните мускули и да накарат долната част на корема да хлътне навътре, а не да изпъква навън!

Подобни корективни упражнения са включени в специализираните програми за прибиране на диастаза, каквато е 12-седмичната онлайн програма за възстановяване след раждане "Не на диастазата".

4. Недостатъчен сън

Нещо, което може да не свързваш директно със стърчащото коремче, е липсата на достатъчно сън. А такава връзка съществува и е добре изучена: независимо колко добре подбираш храната си и колко редовно спортуваш, ако не спиш достатъчно, може да имаш проблем с килограмите, с кръвната захар, с контрола на апетита и с усвояването на полезни вещества.

Ако си с малко бебе, което те буди нощем, е напълно възможно да не се наспиваш достатъчно и това да се отразява на избора ти на храна (яде ти се повече сладко) и на начина, по който тялото ти я преработва. Затова опитай вечер да си лягаш по-рано и по възможност да си позволяваш един кратък следобеден сън заедно с бебето. Дори само 30-40 минута дрямка, може да се отрази изключително позитивно на общото ти състояние!

5. Хормонален дисбаланс

Една честа причина за изпъкнало коремче, особено при слаби жени, които нямат излишни килограми за сваляне, може да е свързана с хормонален дисбаланс. Инсулинът, отговарящ за контрола на кръвната захар, както и стресогенните хормони като адреналин и кортизол, допринасят за натрупване на мазнини точно в областта на корема. Ако си опитала всичко по-горе и не виждаш убедителен резултат след няколко седмици, обърни се към лекар, който може да провери състоянието на хормоните ти и при нужда да ти назначи подходяща терапия.

Всички тези проблеми имат решение. Ако и ти все още имаш коремче след раждането можеш да се включиш в програма "Не на диастазата". Това е 12-седмична програма, която включва упражнения и съвети за балансирано хранене и е за всички майки, които имат коремче след раждането, проблеми с тазовото дъно, болки в кръста, неправилна стойка и други екстри след раждането.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама