5 причини да пиете по лъжица зехтин всяка сутрин


5 причини да пиете по лъжица зехтин всяка сутрин
Снимка: iStock/Guliver

Повечето хора използват зехтина за готвене, но ще извлечете максимума от полезните му свойства, ако го пиете. Идеята за супена лъжица зехтин на гладно може да не звучи много примамливо, но си заслужава да опитате, тъй като ще забележите тези 5 положителни ефекта върху тялото си.

1. Ще преобрази кожата ви

Зехтинът е основна съставка в много козметични продукти, затова не е изненадващо, че е полезен за кожата. Консумацията му намалява зачервяването и подуването, а също така може да забави появата на бръчки. Зехтинът има мощни антибактериални свойства и служи като естествен дезинфектант.

2. Може да ви помогне да отслабнете

Много изследвания са доказали, че спазването на средиземноморска диета, богата на зехтин, има положителен ефект върху поддържането на добра фигура. Повече от 180 души са участвали в 3-годишно проучване, което е доказало, че редовната консумация на зехтин им е помогнала да отслабнат.

СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОРА НА ЗЕХТИН

3. Полезно е за мозъка

Зехтинът помага за премахване на натрупаната плака в мозъчните клетки. Тези плаки могат да причният болестта на Алцхаймер, най-често срещаното психично заболяване в света. Хората, които редовно консумират зехтин, имат по-добра памет от тези, чието меню е бедно на мазнини.

4. Поддържа здравето на костите

Микроелементите в зехтина могат да бъдат полезни за хора, страдащи от ревматоиден артрит. Зехтинът има по-добър ефект, когато се комбинира с прием на рибено масло, богато на омега-3 мастни киселини. Съединенията, открити в зехтина екстра върджин, намаляват болките в ставите и сутрешната скованост, причинени от артрит.

5. Полезно е за здравето на червата

Някои видове бактерии, които живеят в стомаха, могат да причинят язва. Доказано е, че зехтинът ефективно се бори с тези бактерии, някои от които са устойчиви на антибиотици. Приемът на 30 мл зехтин есктра върджин в продължение на 14 дни може да убие лошите бактерии.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама