7 ползи от яденето на лук


7 ползи от яденето на лук
Снимка: iStock/Guliver

Това, което ви разплаква, всъщност ви прави по-силни. Богат на витамини и хранителни вещества, лукът е суперхрана, която ще направи чудеса за тялото ви, ако се консумира ежедневно. Ето 7 добри причини по-често да си хапвате лук.

1. Подобрява плътността на костите

Колкото и странно да звучи, няколко проучвания са установили, че консумирането на лук може да има положителен ефект върху костната плътност. Яденето на лук всеки ден в продължение на един месец увеличава плътността на костите с 5% в сравнение с тези, които не го правят.

2. Понижава нивата на холестерола и подобрява работата на сърцето

Лукът има мощни противовъзпалителни свойства, които понижават лошия холестерол. Ниското ниво на холестерол от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

МЕНЮ СИ СИЛЕН ИМУНИТЕТ ПРЕЗ ЗИМАТА

3. Подобрява храносмилателната система

Лукът е пълен с фибри, които помагат за правилното обработване на храната. В допълнение към това, той стимулира производството на "добри бактерии" в червата, което улеснява процеса на храносмилане.


4. Намалява увреждането на клетките и повишава антиоксидантите

Лукът съдържа 25 различни вида антиоксиданти, които са полезни за тялото. Те не само предпазват от определени заболявания, но и предотвратяват увреждането на клетките.

5. Подобрява зрението и здравето на устната кухина

Лукът убива лошите бактерии в устата и подобрява хигиената на устната кухина. Неговите антимикробни свойства също така укрепват зъбите. Съдържа също "кверцетин", вещество, което се бори с катарактата и поддържа очите в добро здраве.

ДОМАШЕН ЛЕК ЗА КАШЛИЦА

6. Помага за добър сън

Изследвания, направени от университета в Колорадо, показват, че консумирането на лук може да подобри качеството на съня. В него има диетични фибри, които насърчават доброто здраве на червата и облекчават стреса.

7. Забавя стареенето и подобравя кожата

Богат на витамини А, С и Е, лукът може да ви помогне да постигнете перфектна кожа. Нанасянето на гел, съдържащ екстракт от лук, намалява акнето и белезите по лицето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама