5 признака, че нивата ви на тестостерон са високи


5 признака, че нивата ви на тестостерон са високи
Снимка: iStock

Ако вашите нива на тестостерон са по-високи от нормалното, може да забележите тези пет симптома - няколко признака, че е време да говорите с Вашия лекар.

1. Акне

Когато имате високи нива на тестостерон, можете да увеличите производството на себум (масло), което може да запуши порите. Заедно с това бактериите по лицето причиняват възпаление, което води до акне.

Разбира се, акнето може да бъде свързано с няколко други фактора, включително стрес, лоши хранителни навици, липса на душ след изпотена тренировка или груби продукти за лице. И често, ако високите нива на тестостерон са виновни, се появяват и други симптоми.

2. Странно окосмяване

Излишъкът от тестостерон води до окосмяване в области, където жените обикновено нямат такова, което може да означава брадичката, мустаци или гърдите ви. Известен като хирзутизъм, излишният растеж на косми няма да изглежда като мек „прасковен прах“, така че трябва да можете да видите разликата.

3. Промени в настроението

Да - понякога може да излезете от чувство на неудовлетвореност, но ако сте забележимо потиснати и на ръба, това може да означава проблем с производството на хормони. Повишеният свободен тестостерон може да повлияе на настроението и дори да причини депресия.

4. По-плътен глас

Ако имате излишен тестостерон, може да забележите по-дълбок, по-дрезгав глас. Това е нещо като начина, по който гласът ви звучи, когато сте болни, минус тъканите.

Все още трябва да се направят още изследвания, тъй като тези ефекти не са добре изучени, казват експерти. И все пак, ако забележите, че гласът ви спада, заедно с други симптоми на излишък на тестостерон, най -добре е да се свържете с вашия лекар.

5. Увеличаване на теглото и мускулната маса

Според д-р Ландри, наддаването на тегло е често срещано с излишното производство на тестостерон, както и увеличаването на мускулната маса. Всъщност, затлъстяването е основна причина за хирзутизъм, казва д-р Ландри, и вероятно е и при тези със синдром на поликистозни яйчници. Ако наддавате на тегло, не мислете веднага за излишък на тестостерон: наддаването на тегло може да се дължи на лоша диета и фактори на начина на живот, липса на упражнения, стрес или други медицински състояния, свързани с излишните килограми, казва д -р Нанди.

По-високите нива на тестостерон се свързват и с по-голямо сексуално желание. Очевидно е, че от повишаването на либидото не е задължително да се оплаквате. Но ако това ви притеснява, засяга живота ви или изглежда много случайно и неочаквано (и особено ако възникне с някой от другите симптоми на излишък на тестостерон), посетете ендокринолог.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама