Как реагира тялото ни, когато сме нещастни


Как реагира тялото ни, когато сме нещастни
Снимка: iStock

Щастието не е само състояние на духа и положително отношение към живота. То е свързано и с определени химични процеси в организма. По-специално с хормони, които ни помагат да се чувстваме щастливи и играят важна роля за настроението и способността ни да изпитваме удоволствие. Липсата им може да доведе до недоволство и дори депресия. Психолозите препоръчват да обърнете внимание на сигналите, които тялото ви изпраща. Именно тези признаци могат да сигнализират за ниско ниво на хормони на щастието и че сте в състояние на депресия, ако не депресия, то сериозен стрес.

1. Ядене на сладкиши и чипс

Ако тялото ви изисква захар и нишесте, тогава може да имате липса на серотонин. Тези продукти повишават неговото ниво, настроението ви се подобрява и се чувствате по-добре. Но това се случва само за кратък период от време. В резултат на това нивото на серотонин, хормонът на щастието, намалява още повече и скоро започвате да чувствате глад и желание да хапнете нещо сладко.

2. Болезненост на млечните жлези

Липсата на естроген, който рефлектира на настроението ни, също се отразява на здравословното ни състояние. Когато една жена има ниски нива на естроген, тя може да изпитва болезнена чувствителност на гърдите. Това може да се случи по време на менструация или във всеки един момент.

3. Наддаване на тегло

Липсата на допамин може да доведе до наддаване на тегло. Освен че ви се хапват висококалорични лакомства, може дори да преядете с тях. Това е така, защото се опитвате да компенсирате ниските нива на хормоните с храна. Поради това може да се развие хранителна зависимост.

4. Ниска емпатия

Проучвания са открили връзка между емпатията и окситоцина. Този хормон на любовта влияе на настроението ни и отношението ни към другите. И ако ви е трудно да съчувствате на други хора или имате проблеми с разпознаването на лица, може да имате недостиг на окситоцин.

5. Главоболие

Главоболие може да възникне поради липса на прогестерон, друг хормон, който подобрява настроението. Тази болка може да се прояви като мигрена. Хормонът е важен по време на бременност, така че симптомите на нисък прогестерон при бременни жени могат да варират и трябва да бъдат контролирани.

ЕТО КАК ДА ПОДОБРИТЕ КАЧЕСТВОТО НА СЪНЯ СИ

6. Безсъние

Безсънието е един от признаците на ниски нива на серотонин, за който вече споменахме. Това се проявява в проблеми със съня и причинява промени в настроението. Хората, които изпитват постоянен стрес, депресия и водят заседнал начин на живот, са предразположени към това заболяване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама