Как да надхитрите хормоните, които трупат килограми


Как да надхитрите хормоните, които трупат килограми
Снимка: iStock/Guliver

В допълнение към заседналия начин на живот и нездравословното хранене, хормоните могат да играят доста главна роля в качването на килограми. Например, ако вече повече от месец сте на кето режим и сте забравили как изглеждат въглехидратите, но теглото ви не се е променило, вероятно естрогенът е виновен. Има и други подобни издайнически знаци, че хормоните в тялото ви саботират. Ето обаче няколко начина да ги надхитрите.

1. Използвайте етерично масло от розмарин

Високите нива на естроген ви карат да наддавате, дори ако се придържате към здравословна диета. Това тегло се съхранява предимно в областта на гърдите и дупето, а издайническите знаци са нередовен цикъл и прекалена емоционалност. Етеричното масло от розмарин може да помогне за възстановяване на хормоналния баланс и подобряване на паметта ви.

2. Яжте храни, богати на серотонин

Сериозната липса на серотонин често може да доведе до депресия и лошо настроение. Освен това, хората с ниски нива на серотонин често променят диетите си. Ако ви се иска да изядете цяла шоколадова торта сами или мечтаете да хапвате пържени картофи през нощта, това е начинът, по който тялото ви сигнализира, че имате дефицит на хормона на щастието. Естествените източници на серотонин са яйца, ядки и ананаси. Леките физически упражнения и прекарването на повече време навън също могат да повишат нивата.

ТЕЗИ 12 ХРАНИ ТРЯБВА ДА СЕ ЯДАТ ОТ ВСЯКА ЖЕНА

3. Движете се, за да контролирате хормона грелин

Грелинът е хормон, който определя дали сте гладни, или не. Истината е, че той е доста упорит и дори след една година на нискокалорична диета, нивото на грелин все още може да бъде високо. Грелин може да ви помогне да отслабнете лесно, но също така е много трудно да го поддържате. Въпреки това не е невъзможно да го надхитрите чрез достатъчно движение, но без твърде изтощителни тренировки.

4. Не гладувайте, за да поддържате невропептид Y

Ако нивото на невропептид Y е високо в кръвта ви, в крайна сметка ще имате добър апетит. Излишъкът от него обаче кара мастната тъкан да се съхранява в корема. Включете достатъчно количество протеини и фибри във вашата диета и не гладувайте.

5. Обърнете внимание на окосмяването

Високото ниво на пролактин може да доведе както до бързо напълняване, така и до ускорен растеж на косми по цялото тяло. Излишъкът от пролактин при мъжете се изразява в гърди. Ако забележите някой от тези симптоми, е необходимо да говорите с лекар, тъй като високите нива на пролактин могат да показват тумор на хипофизата.

6. Хранете се през големи инервали, за да увеличите нивата на глюкагон

Глюкагонът намалява апетита ви и насърчава храносмилането. За да увеличите нивата на глюкагон, е от съществено значение да нормализирате хранителните си навици. Ако правите дълги паузи между храненията (без да гладувате), хормонът сам ще усвоява мазнините. Яденето на повече протеини също може да бъде полезно, тъй като повишава нивото на глюкагон в кръвта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама